What controls Turbo Core in Xeons?

Page 127 - Seeking answers? Join the AnandTech community: where nearly half-a-million members share solutions and discuss the latest tech.

Scan409

Member
May 13, 2020
27
19
41
Hello!
Just turbo unlocked asus z10pc-d8/sas, using efi manual install, and i dumped/removed microcode/flashed my board. It's working well, but im only seeing 3.24GHz on 2x e5-2698v3. Got an email from Kostiantyn, linking me to the s3turbotool, but each time i launch the .exe the tool stops responding. Anybody feel like putting a package together for this combo? Much appreciated, thanks in advance.
attach your DUMPED BIOS on this thread.
 

stiggity

Junior Member
Nov 29, 2020
6
1
11
the site won;t allow me to attach either a .rom or .bin? is there an _allowed_ extension??? Please let me know.
 

stiggity

Junior Member
Nov 29, 2020
6
1
11
sorry for the flood. thats a dump of the latest ASUS bios revision! no modifications at all. I will post the version from which i removed microcode.
T H A N K Y O U !!!
 

dj_adam21

Junior Member
Sep 24, 2017
19
1
71
Hi guys need help with patching my bios....I m running hackintosh on my ASUSX 99 AII with E52696 V3.
In order to ugrade to Big Sur I need an MSR 0xE2 Unlock And Native NVRAM Patched bios which I found here already.
The only thing missing is to unlock that bios for all core turbo ,but when i load the bios into mmtool and remove the F2 cpu patch then save my bios and rename it to X99A2.
I insert the usb into qflash port and the light is solid blue ,means it doesn't start .

I will upload the bios maybe someone can help with it or to tell me what I'm missing and how should I proceed forward https://we.tl/t-07cF9Ul0Qv
Thanks for the help highly appreciated!!!!
 

Scan409

Member
May 13, 2020
27
19
41
Hi guys need help with patching my bios....I m running hackintosh on my ASUSX 99 AII with E52696 V3.
In order to ugrade to Big Sur I need an MSR 0xE2 Unlock And Native NVRAM Patched bios which I found here already.
The only thing missing is to unlock that bios for all core turbo ,but when i load the bios into mmtool and remove the F2 cpu patch then save my bios and rename it to X99A2.
I insert the usb into qflash port and the light is solid blue ,means it doesn't start .

I will upload the bios maybe someone can help with it or to tell me what I'm missing and how should I proceed forward https://we.tl/t-07cF9Ul0Qv
Thanks for the help highly appreciated!!!!
When modding the ASUS BIOS, the AMI Aptio capsule header must be removed.
AMI Aptio capsule does not allow modify BIOS. (Such as mmtool, AMIBCP)
So you must be extract BIOS region first(with UEFITool) and modded whatever you want and them compressed back into the *.CAP

Try this BIOS
Use USB BIOS Flashback


MSR Unlock + Native NVRAM + Removed 306F2 mCode + Turbo Unlock via S3TurboTool DXE
 

dj_adam21

Junior Member
Sep 24, 2017
19
1
71
When modding the ASUS BIOS, the AMI Aptio capsule header must be removed.
AMI Aptio capsule does not allow modify BIOS. (Such as mmtool, AMIBCP)
So you must be extract BIOS region first(with UEFITool) and modded whatever you want and them compressed back into the *.CAP

Try this BIOS
Use USB BIOS Flashback


MSR Unlock + Native NVRAM + Removed 306F2 mCode + Turbo Unlock via S3TurboTool DXE
Thank you very much for the info and the file I will report back if it worked!!!
 

paul.k

Junior Member
Jan 26, 2022
9
2
36
*IMPORTANT* I AM NOT RESPONSABLE IN ANYWAY IF THIS DAMAGES YOUR MOTHERBOARD

Here is the mod

*IMPORTANT* [Win-Raid Forum] How to flash a modded AMI UEFI BIOS : https://www.win-raid.com/t455f16-Guide-How-to-flash-a-modded-AMI-UEFI-BIOS.html
- Check Guide for ASUS mainboards "B. Methods for ASUS mainboards without USB Flashback support, Using the AMI tool AFUWIN "

306F2 mCode removed + Disabled C6 State(in IntelRCSetup) + S3TurboTool DXE (-50/-50/-50) EFI Driver inject.

If System hang in Boot screen, You must be disabled C6 State in BIOS

Z10PE-D8-WS-ASUS-4101.CAP : Original
Z10PE-D8-WS-ASUS-4101.rom : Modded

Z10PE-D8 WS BIOS : https://drive.google.com/file/d/1fhsn5LkJiyZbw9ibqc_h0AxhNbP7Qt4Y/
there is a 4301 BIOS for this mobo.. https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/Socket2011-R3/Z10PE-D8_WS/BIOS/Z10PE-D8-WS-ASUS-4301.zip any chance you could whip up a new one? Thanks!
 
Last edited:

Scan409

Member
May 13, 2020
27
19
41
there is a 4301 BIOS for this mobo.. https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/Socket2011-R3/Z10PE-D8_WS/BIOS/Z10PE-D8-WS-ASUS-4301.zip any chance you could whip up a new one? Thanks!
*IMPORTANT* I AM NOT RESPONSABLE IN ANYWAY IF THIS DAMAGES YOUR MOTHERBOARD

Here is the mod

*IMPORTANT* [Win-Raid Forum] How to flash a modded AMI UEFI BIOS : https://www.win-raid.com/t455f16-Guide-How-to-flash-a-modded-AMI-UEFI-BIOS.html
- Check Guide for ASUS mainboards "B. Methods for ASUS mainboards without USB Flashback support, Using the AMI tool AFUWIN "

306F2 mCode removed + Disabled C6 State(in IntelRCSetup) + S3TurboTool DXE (-50/-50/-50) EFI Driver inject.

If System hang in Boot screen, You must be disabled C6 State in BIOS

Z10PE-D8-WS-ASUS-4301.CAP : Original
Z10PE-D8-WS-ASUS-4301.rom : Modded

Z10PE-D8 WS BIOS : https://drive.google.com/file/d/1YbKaBE2V7PLjYJ5oeoN2IFQMBBi8l_ck/
 
  • Like
Reactions: paul.k

paul.k

Junior Member
Jan 26, 2022
9
2
36
*IMPORTANT* I AM NOT RESPONSABLE IN ANYWAY IF THIS DAMAGES YOUR MOTHERBOARD

Here is the mod

*IMPORTANT* [Win-Raid Forum] How to flash a modded AMI UEFI BIOS : https://www.win-raid.com/t455f16-Guide-How-to-flash-a-modded-AMI-UEFI-BIOS.html
- Check Guide for ASUS mainboards "B. Methods for ASUS mainboards without USB Flashback support, Using the AMI tool AFUWIN "

306F2 mCode removed + Disabled C6 State(in IntelRCSetup) + S3TurboTool DXE (-50/-50/-50) EFI Driver inject.

If System hang in Boot screen, You must be disabled C6 State in BIOS

Z10PE-D8-WS-ASUS-4301.CAP : Original
Z10PE-D8-WS-ASUS-4301.rom : Modded

Z10PE-D8 WS BIOS : https://drive.google.com/file/d/1YbKaBE2V7PLjYJ5oeoN2IFQMBBi8l_ck/
excellent! I took this and ran it through UBU to convert it to a CAP and also update the NIC EFI drivers while I was in there.. my idle power draw went from 170w to 120w!
 
  • Like
Reactions: Scan409

Scan409

Member
May 13, 2020
27
19
41
Hello,
Does anybody can confirm if the xeon hack still works in windows 11 ?
Thanks
If you modded BIOS via DXE or PEI driver and remove 306F2 mCode, the answer is YES.

I already using Windows 11 these systems with Modded TB Unlock BIOS.

E5-2678v3 + HUANANZHI X99-F8
E5-2640v3 + MSI X99-S04 (ES of X99A-SLI)
E5-2620v3 + MACHINIST X99Z-V102
E5-2630Lv3 + HUANANZHI X99-TF
 
  • Like
Reactions: himtan

paul.k

Junior Member
Jan 26, 2022
9
2
36
If you modded BIOS via DXE or PEI driver and remove 306F2 mCode, the answer is YES.

I already using Windows 11 these systems with Modded TB Unlock BIOS.

E5-2678v3 + HUANANZHI X99-F8
E5-2640v3 + MSI X99-S04 (ES of X99A-SLI)
E5-2620v3 + MACHINIST X99Z-V102
E5-2630Lv3 + HUANANZHI X99-TF
any performance benefits of W11 vs W10 LTSC'21?
 

paul.k

Junior Member
Jan 26, 2022
9
2
36
so I just enabled the memory timings and overclocking menus on my Z10PE-D8.. had this system for three years and never tried this.. so far I've bumped the mem timings down one notch and the results are looking good
update: none of the cpu voltage offsets work in the bios.. does the s3turbo patch lock the MSR values? or maybe it just overrides the BIOS values on post. I'm wondering if I can do away with the all core turbo patch since the bios has all the options needed, maybe I'd still have to remove the mCode?
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Scan409

Megaquake

Junior Member
Jan 31, 2022
6
0
6
I do have a throttling issue(35x multiplier 51c max temp), its not power limited at all, I have c1,c1e, c3 enabled and 36x multiplier if I disable c1 it locks the multiplier max to x35, EDP current limit stays active anyone know why??? E5 2699 V3 on Asus X99-a. if anyone has a bios mod for these e5 v3 cpu's I would appreciate a download. or can you look at my bios file

I have disabled HT and have the same issue


Injected driver file v3_payne_90_50

I still hit a 24542 score on CPU performance test
save quote edit Quote reply
 
Last edited:

Megaquake

Junior Member
Jan 31, 2022
6
0
6
so I just enabled the memory timings and overclocking menus on my Z10PE-D8.. had this system for three years and never tried this.. so far I've bumped the mem timings down one notch and the results are looking good
update: none of the cpu voltage offsets work in the bios.. does the s3turbo patch lock the MSR values? or maybe it just overrides the BIOS values on post. I'm wondering if I can do away with the all core turbo patch since the bios has all the options needed, maybe I'd still have to remove the mCode?
You have to remove the CPU microcodes for the turbo unlock and if you injected undervoltage driver it will not show it in bios but you can use hwinfo etc. to verify the voltage offsets
 

Megaquake

Junior Member
Jan 31, 2022
6
0
6
I do have a throttling issue(35x multiplier 51c max temp), its not power limited at all, I have c1,c1e, c3 enabled and 36x multiplier if I disable c1 it locks the multiplier max to x35, EDP current limit stays active anyone know why??? E5 2699 V3 on Asus X99-a. if anyone has a bios mod for these e5 v3 cpu's I would appreciate a download. or can you look at my bios file

I have disabled HT and have the same issue


Injected driver file v3_payne_90_50

I still hit a 24542 score on CPU performance test
save quote edit Quote reply
 

paul.k

Junior Member
Jan 26, 2022
9
2
36
You have to remove the CPU microcodes for the turbo unlock and if you injected undervoltage driver it will not show it in bios but you can use hwinfo etc. to verify the voltage offsets
I tried my older bios with just the microcode removed and the bios overclocking features ratio overrides and undervolting don't have any effect.. I think it was intended just for the "xtreme" cpu's, it doesn't do the unlock for the v3s. Although overclock menu does add some extra "pll" options to make bclk overclocking more successful along with the memory timings menu that lets you lower your timings to get max potential from the lower clocked 2133 mem
 
Last edited:

Scan409

Member
May 13, 2020
27
19
41
I do have a throttling issue(35x multiplier 51c max temp), its not power limited at all, I have c1,c1e, c3 enabled and 36x multiplier if I disable c1 it locks the multiplier max to x35, EDP current limit stays active anyone know why??? E5 2699 V3 on Asus X99-a. if anyone has a bios mod for these e5 v3 cpu's I would appreciate a download. or can you look at my bios file

I have disabled HT and have the same issue


Injected driver file v3_payne_90_50

I still hit a 24542 score on CPU performance test
save quote edit Quote reply
This is not thermal throttling issue, It's TDP Limit Issue. If you want full multiplier on E5-2699v3, you must be use SVID/FIVR Bug(VCCin 1.8V). This allow unlock TDP Limit(to Unlimited)

But I don't recommend it. When I used SVID/FIVR bug with E5-2678v3, the power consumption rises up to 350W (on Cinebench R15, CPU Alone)
 

ASK THE COMMUNITY