What controls Turbo Core in Xeons?

Page 128 - Seeking answers? Join the AnandTech community: where nearly half-a-million members share solutions and discuss the latest tech.

Megaquake

Junior Member
Jan 31, 2022
6
0
6
Ok well if its all or 35x multiplier then i will just stick to what i have setup. it will run 36x in games etc and only drops the multiplier on heavy usage.

a -50 -50 -50 setting makes my system stop @ 33x under heavy loads
 

paul.k

Junior Member
Jan 26, 2022
9
2
36
Ok well if its all or 35x multiplier then i will just stick to what i have setup. it will run 36x in games etc and only drops the multiplier on heavy usage.
35x all core "non-avx2?"on a 2699 is good, I only get 32x on my 2696s
 
Last edited:

paul.k

Junior Member
Jan 26, 2022
9
2
36
Well man how the heck did you pull that off what other settings that's awesome my score drops with -50uv never mind you running duals still good stuff though
you don't think it's a little low?
update, -65mV with a 103.5 bclk and using 14-14-14-33-47-357 mem timing - 465 watt peak from wall full system load. BTW, this benchmark puts a heavy emphasis on single core performance, the 5950x that scores ~46k has only 2/3 the score in the heavily threaded tasks such as compression
CPUMark.jpg
 
Last edited:

dj_adam21

Junior Member
Sep 24, 2017
19
1
71
When modding the ASUS BIOS, the AMI Aptio capsule header must be removed.
AMI Aptio capsule does not allow modify BIOS. (Such as mmtool, AMIBCP)
So you must be extract BIOS region first(with UEFITool) and modded whatever you want and them compressed back into the *.CAP

Try this BIOS
Use USB BIOS Flashback


MSR Unlock + Native NVRAM + Removed 306F2 mCode + Turbo Unlock via S3TurboTool DXE
I managed to install Monterey but it freezes daily may I ask you for another favor please ? I have this already nvram patched bios (on Google drive) it only needs to remove the F2 cpu microcode without adding in anything else.
If the bios is clean then I can inject with Clover Bootloader the EFI file for turbo so the system can be stable.
For the life of me this crappy laptop wont open the bios file with uefitool
Thanks and Best regards
 
Last edited:

Scan409

Member
May 13, 2020
27
19
41
I managed to install Monterey but it freezes daily may I ask you for another favor please ? I have this already nvram patched bios (on Google drive) it only needs to remove the F2 cpu microcode without adding in anything else.
If the bios is clean then I can inject with Clover Bootloader the EFI file for turbo so the system can be stable.
For the life of me this crappy laptop wont open the bios file with uefitool
Thanks and Best regards
Removed Only 306F2 mCode


ScreenShot_20220206020614.png
 

386

Junior Member
Feb 7, 2022
2
0
11
Hello everyone, I have been trying to do this mod with my HP Z440 with a Xeon E5 2640 V3. I have not found lots of documentation about this, and every time I make a BIOS and flash it (using a programmer because this system does not let you use FPT) I get a 8 beep code. I have tried 3 times. The first time I put a non-undervolted DXE driver in the top DXE folder and I went into the microcode file and I deleted all but the last line like I was instructed by a tutorial on Win-Raid. When I flashed I got the 8 beep code. The second time I tried I made some changes, I tried just removing the 306F2 microcode and leaving the 406F1 and I used an undervolted driver. this time the system would not post at all and the fans would run at max speed. I discovered that UEFITool was rebuilding every folder and it was messing up the FIT Table and the RSA Keys so I told it to only rebuild the folders I was modding instead of all of them, the two with DXE drivers and the two with microcode. I also looked at a youtuber who makes videos about this subject (MIyconst)'s modded bios for the Dell Precision 5810 which is another OEM LGA 2011V3 computer and I noticed that he put the DXE driver in the second folder instead of the first one, and I also decided to take the microcode from that BIOS and put it in mine instead of using my edited one. With these changes I thought it would work, but I got the beep code again. Can anyone help me here? I realized that the problem could be now that the microcode from the Dell bios is bigger so when i put it in it probably pushes everything else down which could be messing it up, I also want to try using a driver PEI from S3TurboTool instead of a DXE driver but besides those two things I can't think of what else I could try.
 

Dan.R

Junior Member
Jul 16, 2017
2
0
66
Anything different about the s3TurboTool that would cause the turbo unlock to not work on ASRock consumer boards?

no problem with EFI drivers and .ffs injection since 2017/2018. Created a new bios with S3TurboTool and confirmed with a hex editor it did inject "something" but it behaves as if there's no turbo hack.

ASRock x99 Taichi
Xeon E5-2696 v3
Stable at -65, -50, -50

-tried PEI injection (BIOS fails to boot)
-running on RAW now
-tried no uCode, and updated uCode to 1F with vmware tools, no change (running uCode confirmed with HWinfo)
 

default_user

Junior Member
Nov 21, 2021
2
0
11
...
Here is the mod
...
Z10PE-D8-WS-ASUS-4101.CAP : Original
Z10PE-D8-WS-ASUS-4101.rom : Modded

Z10PE-D8 WS BIOS : https://drive.google.com/file/d/1fhsn5LkJiyZbw9ibqc_h0AxhNbP7Qt4Y/
Thank You so much :)

I updated BIOS and Cinebech23 16588pts become 18375pts (+10%). I noticed the cores ran on "only" 3.14GHz (before was 2,79GHz). I left the BIOS settings on default, is there something which can give me more computing power?

The BIOS update was a little bit tricky I'm writing down the steps maybe someone finds useful.
Flashback not worked via USB and with AFUWINx64 GUI is bricked my BIOS (maybe my mistake) but I restored original BIOS with flashback and tried AFUWINx64 command prompt and it worked for second try.

First I used this command (after copied files next to .exe and navigated into that folder):
AFUWINx64.EXE Z10PE-D8-WS-ASUS-4101.CAP
Then this:
FUWINx64.EXE Z10PE-D8-WS-ASUS-4101.rom /GAN
Restarted and worked like charm.

If there is an easier way please let me know :)
 

sangandi

Junior Member
May 26, 2022
1
0
6
I AM NOT RESPONSABLE IN ANYWAY IF THIS DAMAGES YOUR MOTHERBOARD

Here is the mod.
Use M-FLASH in BIOS

Undervolt and All Core Turbo Unlock via S3TurboTool (-50/-50/-50) + 306F2 mCode removed + Disabled C6 State(in IntelRCSetup)

X99A GODLIKE GAMING :
https://drive.google.com/file/d/1oUN84aef7CFu4cu-EOYXfop6ANfg8pfB/
X99A GODLIKE GAMING CARBON : https://drive.google.com/file/d/1GIkwuZ-HVIZwgGiMpgd5gGKCaWkjdqQG/

If System hang in Boot screen, You must be disabled C6 State in BIOS
Is it possible that there's a hidden ECC Memory support in this BIOS? I can't get it to post with ECC, but non-ECC works fine. I see alot of other X99A boards that support ECC.
Is it possible that there's a hidden ECC Memory support in this BIOS? I can't get it to post with ECC, but non-ECC works fine. I see alot of other X99A boards that support ECC.
I have the same board and would also like to use ECC ram. Can anyone do something?

Thanks
Sangandi
 

386

Junior Member
Feb 7, 2022
2
0
11
I have gotten the unlock to work on the HP z440. If anyone wants to know how let me know here and I will explain how I did.
 

ASK THE COMMUNITY