Asrock Z77 Extreme 4 Owners Thread

Discussion in 'Motherboards' started by HexiumVII, May 7, 2012.

  1. pauldun170

    pauldun170 Diamond Member

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    3,255
    Likes Received:
    12
    Interesting.
    No issues with a Toshiba eSata 1tb external drive and a couple of generic usb 3.0 sticks plugged in.

    Haven't played with any settings other than basic OC and the fan controls.
     
  2. blastingcap

    blastingcap Diamond Member

    Joined:
    Sep 16, 2010
    Messages:
    6,653
    Likes Received:
    1
    It does that if I leave my phone plugged in. Basically I think the BIOS tries to see if it can boot off my phone and stalls out.
     
  3. lkailburn

    lkailburn Senior member

    Joined:
    Apr 8, 2006
    Messages:
    338
    Likes Received:
    0
    I'll be joining the club this weekend with a 3570k woot!
     
  4. Deaks2

    Deaks2 Member

    Joined:
    Oct 6, 2006
    Messages:
    93
    Likes Received:
    0
    Just built a machine with this mobo this past weekend. I like this board a lot, and it was dirt cheap at Micro Center. My upgrade for 2012 was as follows:

    i5-3570k - $185 USD
    Z77 Extreme4 - $85 USD ($50 off when you buy with a CPU)
    Corsair 300R - $70 USD

    Combined with my 6950 (unlocked to 6970) from my previous X4 965 BE machine, this was a very cheap upgrade!

    The BIOS is a pleasure to work with. The ability to flash a new BIOS version directly from the Internet is very nice. I just did a quick OC using the Easy OC menu. I am currently at 4.4 Ghz with 1.3 vCore cooling with a Zalman CNPS10X.
     
  5. WiseUp216

    WiseUp216 Platinum Member

    Joined:
    Mar 12, 2012
    Messages:
    2,087
    Likes Received:
    4
    Haven't seen this posted, yet. BIOS 2.30 was released on 10/4.

    Specifically related to "Modify CPU load line calibration behavior". I saw some chatter over at OCN about some users getting more stable OCs out of their board.

    I'll be installing it this weekend. Anyone download it, yet?
     
  6. Despoiler

    Despoiler Golden Member

    Joined:
    Nov 10, 2007
    Messages:
    1,072
    Likes Received:
    0
    I got my board last week and flashed 2.30 immediately. Runs flawlessly and I have LLC 3 running atm for my overclock.
     
  7. blastingcap

    blastingcap Diamond Member

    Joined:
    Sep 16, 2010
    Messages:
    6,653
    Likes Received:
    1
    I'm on 2.30 and have no problems to report, though I've only been on 2.30 for like a day so take that for what it's worth. :D
     
  8. cripp7

    cripp7 Junior Member

    Joined:
    Oct 21, 2012
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    I just received my

    ASRock Extreme4-m
    Intel 3750k
    OCZ Agility 3 120g ssd
    Corsair XMS 16g DDR3
    HiS IceQ 7850

    and I'm setting it up and have run into a couple of problems.

    1: Can't update the BIOS via internet, it's currently a v1.0. It finds a connection, asks to update to 1.30 and I click "Yes" and I get connection error. I downloaded the latest 2.30 Instant Flash, but it hangs when trying to read it. Going to try 1.30 first, which on Asrock's website the "latest" listed is 1.30 but I can't find the 2.30 page again!

    2: When trying to install Windows 7 Ultimate, I followed the seans-windows-7-install-optimization-guide-for-ssds-hdds and after setting all the bios, running windows installer I get to the part of where it normally pops up the EULA, I get a prompt for "Can't find drivers". I put the driver disk in and after about 10 attempts of shutdown/restarts, it only listed the 2 drivers (in the i386 folder on disk) once but neither would work.

    Would updating the Bios correct the ssd problems? I'm upgrading my 4yr old Dual Core Duo E8500 system and I'm ready to start flying!
     
    #158 cripp7, Oct 22, 2012
    Last edited: Oct 22, 2012
  9. davidthemaster3

    Joined:
    Mar 11, 2011
    Messages:
    186
    Likes Received:
    0
    The most recent BIOS for the extreme4-m is 1.30 link
    The 2.30 BIOS is for the extreme4 (non "-m") link (this one won't work with your board cause it's not the same :D)
     
  10. cripp7

    cripp7 Junior Member

    Joined:
    Oct 21, 2012
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Well that would explain the version difference. I'll try the 1.30 and report back.
     
  11. birthdaymonkey

    birthdaymonkey Golden Member

    Joined:
    Oct 4, 2010
    Messages:
    1,170
    Likes Received:
    0
    I doubt the BIOS has anything to do with your Windows 7 intsall. My guess would be that you've selected RAID for your SATA controller in the BIOS. Switch it back to AHCI (or even IDE... you can always change it later) and you shouldn't have any problems.
     
  12. HexiumVII

    HexiumVII Senior member

    Joined:
    Dec 11, 2005
    Messages:
    649
    Likes Received:
    0
    Yeah i just put together a 3rd system to use at my GFs with a 2700k. BIOS 2.00 fixed almost all RAM compatibilty issues. Its really a great board. I've built 14 systems with this board already. Only thing missing would be Thunderbolt and Display port(for 2560 support), but you'd need a $250+ board for those!


    Maybe try the native USB3.0 ports? the M version is really a totally different board that only shares the front part of the names.
     
  13. Deaks2

    Deaks2 Member

    Joined:
    Oct 6, 2006
    Messages:
    93
    Likes Received:
    0
    Stable at 4.4 Ghz with 1.28 vCore. 4.5 Ghz is possible but I am lazy.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  14. cripp7

    cripp7 Junior Member

    Joined:
    Oct 21, 2012
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    No, I have the SATA mode as AHCI, disabled RAID. Tried in IDE mode also but it still asks for a driver. Also disabled the ASMedia SATA3 Mode, I'm out of ideas.

    Anyone?
     
  15. Nohr

    Nohr Diamond Member

    Joined:
    Jan 6, 2001
    Messages:
    7,249
    Likes Received:
    2
    2.40 came out today.
     
  16. Arkanius

    Arkanius Member

    Joined:
    Mar 14, 2012
    Messages:
    56
    Likes Received:
    0
    Guys I have a small question:

    Are your GPU's working correctly? Are your GPU fan speeds dynamically kicking in when the temperature goes up?
    My GPU gets over to 80 degrees celsius and the fan speed keeps on 40%, as if nothing was happening. This didn't happen before on my last mobo.
     
  17. alphascout

    alphascout Member

    Joined:
    Dec 25, 2011
    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    How many cpu and ram powerphases are in the extreme 4 ?
     
  18. WiseUp216

    WiseUp216 Platinum Member

    Joined:
    Mar 12, 2012
    Messages:
    2,087
    Likes Received:
    4

    8 + 4 Power Phase Design
     
  19. alphascout

    alphascout Member

    Joined:
    Dec 25, 2011
    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    Thanks looks like its time to upgrade again :biggrin:
     
  20. pombiki

    pombiki Junior Member

    Joined:
    Feb 5, 2008
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    I had a similar problem with my motherboard (ATX one, though) when I tried to install via a USB drive in a USB 3.0 port. Make sure there are no storage devices connected to any USB 3.0 ports. Windows 7 doesn't have any USB 3.0 drivers built in, so I believe that the drivers it's looking for.
     
  21. cripp7

    cripp7 Junior Member

    Joined:
    Oct 21, 2012
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    I was just plugging it into just a USB 2.0, but taking your advice. I thought I would disable the USB 3 in the bios, and it worked great! Once I got everything installed, I went back and re-enabled the USB 3.

    THANKS!
     
  22. WiseUp216

    WiseUp216 Platinum Member

    Joined:
    Mar 12, 2012
    Messages:
    2,087
    Likes Received:
    4
  23. davidwiz

    davidwiz Member

    Joined:
    Dec 5, 2000
    Messages:
    116
    Likes Received:
    0
    I downloaded INF driver ver:9.3.0.1025(intel chipset driver) for Windows® 7 64bit and ran setup and got error that "this computer does not meet the minimum requirements for this software". I have windows 7 64 bit and a Z77 Extreme4, 16 gb memory,Intel 3570k...so I am not sure what its looking for..
     
  24. Arkanius

    Arkanius Member

    Joined:
    Mar 14, 2012
    Messages:
    56
    Likes Received:
    0
    VirtuMVP now works on my Windows 8 64-bit install
    The last update fixed the BSOD problem
     
  25. Trajan45

    Trajan45 Junior Member

    Joined:
    Oct 15, 2012
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Looking at this board and I'm hearing it has a bit more flex to it than most boards. I was thinking about the Noctua nh-d14 cooler, will it's weight be a problem? Or should I go with the CM Hyper 212 Evo which is around a 1/3rd of the weight?