• Guest, The rules for the P & N subforum have been updated to prohibit "ad hominem" or personal attacks against other posters. See the full details in the post "Politics and News Rules & Guidelines."

Question USB 3.1 caddy only works at USB 3 speed with certain NVMe

djeyewater

Member
Apr 15, 2007
37
0
66
I purchased a 'Jarhit' branded NVMe USB 3.1 caddy, which uses a Realtek RTL9210 chip. When I use a Corsair MP510 drive in this caddy I get the following speed:
Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 439.662 MB/s
If I plug it into a USB 3 port, I get around the same speed.
If I put a Crucial ct500p1ssd8 in the caddy instead, over USB 3.1 I get:
Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 846.943 MB/s

So I'm getting roughly half the speed with the Corsair drive in the caddy compared to the Crucial. Yet if I plug the drives into the motherboard, the Corsair is roughly twice the speed of the Crucial (1737.735 MB/s for the Crucial vs 3259.889 MB/s for the Corsair).

So, the caddy does do USB 3.1 (or at least greater than USB 3) speed. And the Corsair drive easily does USB 3.1 speeds. But together they only do USB 3, anyone know what the issue might be?
 

razel

Platinum Member
May 14, 2002
2,337
89
101
Ensure drive firmwares are up to date. Now the harder one, update the RTL9210 firmware. The other '*STABLE* NVMe - USB Adapter?' thread has links you can try. Worked on my new Orico Nvme/USB enclosure to give it TRIM support.
 

djeyewater

Member
Apr 15, 2007
37
0
66
Thanks for the suggestion, upgraded the drive and Realtek firmware now, but unfortunately it's not made any difference to the speed. The drive does show up in Windows with the drive model rather than a generic name now, and I can run trim on it (though didn't try that before), but speed is still USB 3.0 :(
 

ASK THE COMMUNITY