Ryzen Overclock thread. JUST OC results, and hardware/settings

What is your max stable Ryzen CPU O/C speed ?


  • Total voters
    71

Markfw

CPU Moderator, VC&G Moderator, Elite Member
Super Moderator
May 16, 2002
23,409
12,382
136
So Post your real number in your reply, use your closest number for the poll. Put your settings in your reply, hardware, and memory speed. If you are "in process" post your current best speed, and update your post later, I don't want 100 pages of replies to wade through, just one post per member will make this easy to read.

The poll only allows 10 choices, so all 3 will be mixed, and you have to read the thread to see the breakdown. (crap, I wanted more choices)

Mine is currently 4.0 @ 1.4 vcore for my 1800x on an ASRock AB350 Pro4. Memory is PC3200 Gskill cas 14 @ 2933

Update. Even though So at bios 3950, in windows, task manager shows 3.94 @ 1.375 vcore, stable at 100% load for over 12 hours. Set bios to 4.0 (no 3975 in bios) and windows shows 3.99 ghz, but even at 1.4 vcore, its not stable for over 5 minutes (at load).

Bottom line ? My chip hits a hard wall at 3.975/3.984 loaded.

Also update your poll choice if yours goes up or down.
 
Last edited:

DooKey

Golden Member
Nov 9, 2005
1,712
343
136
4ghz for my Ryzen rig in signature. RAM is only running 2400 at the moment, but I ordered some G.Skill TridentZ 3600 that's supposed to run at 3200 with no problems. I'll have the RAM Monday and will update this post then.

I'm game stable, but not crunching stable at 4ghz. Since I play games I'm happy with that. When I DC I turn the OC down to 3.9ghz.
 

imported_jjj

Senior member
Feb 14, 2009
660
430
136
Since memory latency is getting so much attention, would be interesting to track that too as memory support and BIOS matures.
 

TemjinGold

Diamond Member
Dec 16, 2006
3,050
65
91
My Ryzen rig is up but won't boot on anything higher than 2133 DDR4. What's this about ram that works on 3200?
 

Magic Hate Ball

Senior member
Feb 2, 2017
290
250
96
My Ryzen rig is up but won't boot on anything higher than 2133 DDR4. What's this about ram that works on 3200?
It varies by RAM and most importantly, motherboard right now as BIOS updates from different manufacturers are on different levels of speed.

My ASRock Taichi has been running the XMP 3200 profile since March 7 when I got the motherboard. G.Skill TridentZ CL14.
 

Crono

Lifer
Aug 8, 2001
23,720
1,500
136
Ryzen 1700X @ ~4GHz (3991.91MHz), 1.373v, ASUS Crosshair VI Hero, with 16GB DDR4-3200 RAM currently running at 2666MHz.
 
  • Like
Reactions: snarfbot

krumme

Diamond Member
Oct 9, 2009
5,950
1,579
136
1700 at 3.8 1.375 asus b350m 3000c15 corsair lpx at 2667c16 17 17 17 35 1.36v
 
Last edited:

DrMrLordX

Lifer
Apr 27, 2000
20,000
8,989
136
Current OC: Ryzen 1800X @ 4 GHz, 1.35v w/ LLC level 1 (level 3 is stable in everything but AVX workloads), ASRock X370 Taichi, 16GB DDR4-3733 Corsair Vengeance LPX @ DDR4-3200 14-14-14-32

Will try for more later.
 

IEC

Elite Member
Super Moderator
Jun 10, 2004
14,045
3,913
136
Had 1800X @ 4.11GHz, 1.395V. Think I could have gone higher with some LLC and tweaks. See sig for CPU-Z benchmark/validation.

Unfortunately, I am currently down as my Asus C6H appears to have a partially bricked BIOS or a dead circuit somewhere. It boots and lets me play with BIOS settings but always gives me an error and tells me to press F1 to edit BIOS settings on reboot. As if settings are not applying. Alternative is a dead CPU, which I hope is not the case since it was detected properly in BIOS... I did try BIOS flashback with multiple versions including 0902 and the two newer ones.

*** ANY ASUS CROSSHAIR VI HERO OWNERS - MAKE SURE TO UPDATE TO BIOS 0902 OR HIGHER ASAP WHEN BUILDING YOUR RIG - OTHERWISE YOU RISK BRICKING YOUR BOARD YMMV ***

I've got a couple of B350 motherboards on the way so I should be able to troubleshoot soonish.
 

alexruiz

Platinum Member
Sep 21, 2001
2,760
403
126
System 1)
1700 @ 3.5 GHz, AsRock AB350 Pro4, 1.25V, UEFI version 1.43. Did not try any higher.
3.5 @ 1.25V over the stock 3.0 @ 1.1875V seemed like a great compromise
16GB 2x8 eVGA DDR4-3000 @ 2933 CL16
Wraith AM3+ that came with an FX8350 as cooler

System 2)
1700X @ 3.8 GHz, AsRock X370 killer SLI/ac, 1.325V, UEFI version 1.63. Did not try any higher.
16GB G-Skill Aegis DDR4-3000 @ 2933 CL16
DeepCool Gammaxx 400

System 3)
1700X @ 3.8 GHz, AsRock X370 fatality K4 SLI/ac, 1.3125V, UEFI version 1.64. Did not try any higher.
16GB 2x8 eVGA DDR4-3000 @ 2933 CL16
Corsair H100i
Will shoot for 4.0+ GHz in this system.

Edit:
None of these system allow overclocking at the UEFI, meaning that while you can "change" the multiplier, windows boots lower than stock.
Overclocking done using Ryzen master
Edit 2: Copy/paste error in the UEFI versions.
 
Last edited:

DrMrLordX

Lifer
Apr 27, 2000
20,000
8,989
136
Unfortunately, I am currently down as my Asus C6H appears to have a partially bricked BIOS or a dead circuit somewhere.
Urgh. It looks like the C6H keeps claiming more victims. Gigabyte K5 owners are experiencing some problems as well. chew* is investigating . . .
 

Markfw

CPU Moderator, VC&G Moderator, Elite Member
Super Moderator
May 16, 2002
23,409
12,382
136
System 1)
1700 @ 3.5 GHz, AsRock AB350 Pro4, 1.25V, UEFI version 1.43. Did not try any higher.
3.5 @ 1.25V over the stock 3.0 @ 1.1875V seemed like a great compromise
16GB 2x8 eVGA DDR4-3000 @ 2933 CL16
Wraith AM3+ that came with an FX8350 as cooler

System 2)
1700X @ 3.8 GHz, AsRock X370 killer SLI/ac, 1.325V, UEFI version 1.63. Did not try any higher.
16GB G-Skill Aegis DDR4-3000 @ 2933 CL16
DeepCool Gammaxx 400

System 3)
1700X @ 3.8 GHz, AsRock X370 fatality K4 SLI/ac, 1.3125V, UEFI version 1.64. Did not try any higher.
16GB 2x8 eVGA DDR4-3000 @ 2933 CL16
Corsair H100i
Will shoot for 4.0+ GHz in this system.

Edit:
None of these system allow overclocking at the UEFI, meaning that while you can "change" the multiplier, windows boots lower than stock.
Overclocking done using Ryzen master
Edit 2: Copy/paste error in the UEFI versions.
I have that motherboard in system 1, and I can overclock with BIOS, using 1.43 bios.
 

alexruiz

Platinum Member
Sep 21, 2001
2,760
403
126
I have that motherboard in system 1, and I can overclock with BIOS, using 1.43 bios.
Have you checked with CPU-z/HWinfo64 that indeed the speed selected at the UEFI is the speed in windows?
Even though the UEFI said 3.5GHz, booting into windows and checking HWinfo64 said 2.8GHz for me.
Running a quick 3DMark firestrike confirmed it.
Unless I forgot to do something else...
 

Dulanic

Diamond Member
Oct 27, 2000
9,908
511
136
1700X @ 3.9
MSI B350,
16GB DDR4 3200 @ 2933 16-16-16-36@ 1.36

I haven't pushed it much yet but it fails @ 4ghz. Not sure if I want to adjust CPU v yet since the board doesn't have offset.

I'll push some when I get my water cooler am4 adapter.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: richierich1212

DrMrLordX

Lifer
Apr 27, 2000
20,000
8,989
136
You're running your DDR4 @ 3200 CL15? Interesting. Can you verify that with CPU-z? I had thought odd timings didn't work at the higher settings.
 

IEC

Elite Member
Super Moderator
Jun 10, 2004
14,045
3,913
136
Some BIOSes got smarter and set cas latency to an even # automatically, the way I understand it. e.g. 15 becomes CL16.

Unless MSI magically figured out BIOS tweaks.
 

snarfbot

Senior member
Jul 22, 2007
385
38
91
1700 4ghz @1.4v, asus prime b350 plus, docp ram setting on pc3200 cl 16. Geil ram is single rank I think that might have something to do with it working well.

503 bios, gfr416gb3200c16dc ram.
 
Last edited:

Markfw

CPU Moderator, VC&G Moderator, Elite Member
Super Moderator
May 16, 2002
23,409
12,382
136
The poll tells you who voted...
I don't think I can tell you all the details, but yes, he is a troll, and I can say that as he was removed from CPU for 30 days for that. I thought he was still out on that, but ???
 

ASK THE COMMUNITY