fx 4100 performance

Discussion in 'CPUs and Overclocking' started by sarthakyadav, Nov 9, 2012.

  1. sarthakyadav

    sarthakyadav Member

    Joined:
    Oct 17, 2012
    Messages:
    50
    Likes Received:
    0
    hiiii everyone..
    Finally i got my fx 4100..and msi g970a-g46 4days back..and paired it with my gtx 550 ti and corsair vengeance 4gb 1600mhz..
    and it is quite an upgrade over my earlier one(athlon x2 5200+)...
    I am playing Medal of honor warfighter singleplayer at ultra settings(motion blur off) on my native 1366x768 res with avg 35-40 fps...is dat bad?(i really am asking)
    though never in my life saw so indulging graphics(i know frostbite 2!)..
    though sometimes frame rates drop.but rarely..
    i also play fifa13 maxed out(at 1366x768)..

    but i don know y but sometimes fifa stutters(vsync on and fraps showing 60fps constant)...
    wat do u thing...should i add another 4gb ram....will it give my system a perfromance boost?
    and my cpu never goes above 55' celsius...is dat ok tooo?
     
  2. inf64

    inf64 Platinum Member

    Joined:
    Mar 11, 2011
    Messages:
    2,252
    Likes Received:
    7
    Games are usually GPU dependent and with 550ti you are looking at a bottleneck in shader heavy games. As for fifa,I know some people have issues with this game so it's not only your system. Maybe it's a swap file,try adding another 4GB or ram.

    Also since you have unlocked FX chip,it's practically a shame to hold it down at measly 3.6Ghz ;). Don't touch the volts and shoot for 4.2Ghz with no Turbo and with power savings on. It takes 3 settings in bios: CPU multiplier change to 21x(21x200), Turbo setting-> off and APM/power saving->on.
     
  3. Insert_Nickname

    Insert_Nickname Platinum Member

    Joined:
    May 6, 2012
    Messages:
    2,623
    Likes Received:
    2
    The FX4100 should be able to reach FX4170 speeds. As inf64 wrote its almost a shame to run it at stock... :)
     
  4. sarthakyadav

    sarthakyadav Member

    Joined:
    Oct 17, 2012
    Messages:
    50
    Likes Received:
    0
    man i jst want to give it a breeze of a time before overclocking it...i know my mobo is gud enough for an overclock...but i don want to experiment with it right now...

    about the gtx 550 ti sorry dude upgraded a month ago no possibilities in that region..
    anyways thanx for the quick reply frnds...
     
  5. Yuriman

    Yuriman Diamond Member

    Joined:
    Jun 25, 2004
    Messages:
    4,699
    Likes Received:
    1
    Congrats on the system! Come back and share your overclocking stores with us some time.
     
  6. sarthakyadav

    sarthakyadav Member

    Joined:
    Oct 17, 2012
    Messages:
    50
    Likes Received:
    0
    thanx...yeeah sure...i just got persuaded and overclocked my system using oc genie 2 (msi overclock utility) since i didnt want to take any risks...it reched 4 ghz with ease...but a lil bit more heat...!!
    anyways...
    thanx again
     
  7. Arkaign

    Arkaign Lifer

    Joined:
    Oct 27, 2006
    Messages:
    19,305
    Likes Received:
    0
    I believe that Warfighter uses the same build as Battlefield 3, which I play. It makes a gigantic difference in going from 4GB to 8GB. Loading is faster, less hitching, just a good move for the $.
     
  8. Magic Carpet

    Magic Carpet Diamond Member

    Joined:
    Oct 2, 2011
    Messages:
    3,099
    Likes Received:
    1
    Gigantic difference? Is it like going from single-core to dual-core? ;-p
     
  9. ArmyVet88

    ArmyVet88 Member

    Joined:
    Feb 13, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0

    Im so pumped i just built my rig. I have touch Bios on my motherboard and will be attempting my first OC job ever!! on this processor. I cant wait:ninja:
     
  10. skipsneeky2

    skipsneeky2 Diamond Member

    Joined:
    May 21, 2011
    Messages:
    5,037
    Likes Received:
    0
    I remember being even more pumped then you back in 2007 when i replaced a pentium 4 and a 7800gs agp with a core 2 duo e6750 and a 8800gts 512mb , it blew me away so much i didn't even bother to oc it,only after i swapped in a Q6600 did i get ballsy and oc it.^_^

    Very happy your happy with the new system.:)
     
  11. ArmyVet88

    ArmyVet88 Member

    Joined:
    Feb 13, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    Yea boss, to be honest i began my journey into computer hardware about 2 months ago. I got out of the military in 2010 after 2 tours in Afghanistan. Moved back to my hometown with my wife and went right back into construction, (plumbing and heating- i went to a technical highschool) I woke up about 3 months ago and looked at my wife and told her i hated my life (mostly job). My back and knees are shot from jumping out of airplanes, and plumbing is not the best thing for your knees haha. I am only 25 and was kind of sick to my stomach about my future. Then i really just started doing research and what not. I became so thirsty for knowledge. I have been doing nothing but self teaching and an old buddy of mine has a degree in computer science. So well just nerd out for like 2 hours now and bullshit about builds. Hopefully this Fall or next Spring i will be able to enroll in a Computer Engineering Science A.S degree program at my local community college. I have been to many of forums for many different "Hobbies" and this "Scene" has been the most fun and intense in terms of material. If i have a question their is always multiple people with responses. I am kind of gushing right now, its all so new to me. Im just waiting for my PSU to arrive and ill be able to go through "First Boot". :ninja: with Touch BIOS i should be able to OC the processor in no time
     
  12. nenforcer

    nenforcer Golden Member

    Joined:
    Aug 26, 2008
    Messages:
    1,754
    Likes Received:
    0
    Yes, its like going from a dual core to a quad core in BF3 Multiplayer. It's a requirement.