• Guest, The rules for the P & N subforum have been updated to prohibit "ad hominem" or personal attacks against other posters. See the full details in the post "Politics and News Rules & Guidelines."

Back to the bad old days of OEM-only drivers? No support from AMD for 3020e, 3050e, 3050U laptop APUs?

Shmee

Memory and Storage, Graphics Cards
Super Moderator
Sep 13, 2008
5,256
956
126
Hmm, what about open source drivers? Are they supported by those?
 

DAPUNISHER

Super Moderator and Elite Member
Moderator
Aug 22, 2001
23,048
4,725
146
have you tried drivers from one of the related family products? Like the 300U for the 3050U, or 200GE for the E series? I am curious if they work.
 

VirtualLarry

No Lifer
Aug 25, 2001
51,657
6,729
126
I think that the "e" (lowercase) suffix on an AMD part may mean "embedded", and as such, AMD may not provide drivers for them.

I couldn't find any drivers (at all, other than the ones included with the craptop), to install with my A4-9120e APU.
 

DAPUNISHER

Super Moderator and Elite Member
Moderator
Aug 22, 2001
23,048
4,725
146

VirtualLarry

No Lifer
Aug 25, 2001
51,657
6,729
126
I don't get it. I wrote "A4-9120e", you wrote "Beema A4-6210".

I have a laptop with a quad-core A4-6310, it's alright, GCN graphics though, and the standard AMD drivers seem to work on it, more or less. That laptop I can download drivers from AMD.

But the Excavator / Stoney Ridge A4-9120e, you cannot. If I download the mainline AMD Adrenaline drivers, they say "No compatible AMD hardware found" upon installation.
 

blckgrffn

Diamond Member
May 1, 2003
8,104
1,359
126
www.teamjuchems.com
I don't get it. I wrote "A4-9120e", you wrote "Beema A4-6210".

I have a laptop with a quad-core A4-6310, it's alright, GCN graphics though, and the standard AMD drivers seem to work on it, more or less. That laptop I can download drivers from AMD.

But the Excavator / Stoney Ridge A4-9120e, you cannot. If I download the mainline AMD Adrenaline drivers, they say "No compatible AMD hardware found" upon installation.
AMD driver auto detect tool says nothing?

What is with the listing of all the CPUs in the title of the post yet you are talking about a very different CPU in your actual post?
 

VirtualLarry

No Lifer
Aug 25, 2001
51,657
6,729
126
What is with the listing of all the CPUs in the title of the post yet you are talking about a very different CPU in your actual post?
Because (AFAIK) they're all in the same boat.

Go to AMD.com, support/drivers, use their search tool or try to drill-down, there IS NO drivers listed for 3020e, 3050e, and I suppose, 3050U.

Which was also the case for my A4-9120e. They had drivers for the A4-9220, but not the 9120e.

Also, I have a feeling that the CPUID identification string for the A4-9120e had been modified by the laptop vendor. (This can be done with AMD platforms.)
 

blckgrffn

Diamond Member
May 1, 2003
8,104
1,359
126
www.teamjuchems.com
Because (AFAIK) they're all in the same boat.

Go to AMD.com, support/drivers, use their search tool or try to drill-down, there IS NO drivers listed for 3020e, 3050e, and I suppose, 3050U.

Which was also the case for my A4-9120e. They had drivers for the A4-9220, but not the 9120e.

Also, I have a feeling that the CPUID identification string for the A4-9120e had been modified by the laptop vendor. (This can be done with AMD platforms.)
Just built a Brix based PC a few weeks ago. Pulled down a GPU driver and chipset driver without issue, as I remember.


I guess it uses a different embedded Ryzen. V1605B

But it is really conflating it a bit to compare an embedded excavator CPU with 14nm AMD embedded options that were released in 2020. If you were directly having issues with those that would be more notable.
 

DAPUNISHER

Super Moderator and Elite Member
Moderator
Aug 22, 2001
23,048
4,725
146
I don't get it. I wrote "A4-9120e", you wrote "Beema A4-6210".

I have a laptop with a quad-core A4-6310, it's alright, GCN graphics though, and the standard AMD drivers seem to work on it, more or less. That laptop I can download drivers from AMD.

But the Excavator / Stoney Ridge A4-9120e, you cannot. If I download the mainline AMD Adrenaline drivers, they say "No compatible AMD hardware found" upon installation.
My idea Larry, is since they are both Beema with R3 graphics, all we want is the graphics driver. Extract the folder from AMD to a folder on your desktop; name it R3 drivers or something. Go to device manager, pick upgrade the MS default display driver, and point it to the graphics drivers in the R3 folder. If it already has an OEM AMD driver, nuke it with DDU, then proceed. If it still won't install, or they are wonky, nothing lost but a little time. But they may work flawlessly too. Worth a shot.
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
B AMD 15

ASK THE COMMUNITY