Go Back   AnandTech Forums > Social > Off Topic

Forums
· Hardware and Technology
· CPUs and Overclocking
· Motherboards
· Video Cards and Graphics
· Memory and Storage
· Power Supplies
· Cases & Cooling
· SFF, Notebooks, Pre-Built/Barebones PCs
· Networking
· Peripherals
· General Hardware
· Highly Technical
· Computer Help
· Home Theater PCs
· Consumer Electronics
· Digital and Video Cameras
· Mobile Devices & Gadgets
· Audio/Video & Home Theater
· Software
· Software for Windows
· All Things Apple
· *nix Software
· Operating Systems
· Programming
· PC Gaming
· Console Gaming
· Distributed Computing
· Security
· Social
· Off Topic
· Politics and News
· Discussion Club
· Love and Relationships
· The Garage
· Health and Fitness
· Merchandise and Shopping
· For Sale/Trade
· Hot Deals with Free Stuff/Contests
· Black Friday 2013
· Forum Issues
· Technical Forum Issues
· Personal Forum Issues
· Suggestion Box
· Moderator Resources
· Moderator Discussions
   

Reply
 
Thread Tools
Old 06-22-2009, 07:25 PM   #1
austin316
Diamond Member
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 3,574
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

the numbers on the end our

I-SHENG
IS-14
10A 125V 1250W
E55943
LL41230
austin316 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:31 PM   #2
Howard
Lifer
 
Howard's Avatar
 
Join Date: Oct 1999
Posts: 47,036
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

You could cut it open and see what the wires say.
__________________
mugs, Crono for Elite

Kitchen stuff
Howard is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:33 PM   #3
IronWing
Lifer
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 33,181
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

If you're planning on using an extension cord with your existing power cord, make sure you get one that is heavier (smaller gauge) than the power cord. The longer the extension, the heavier the cord should be.
IronWing is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:34 PM   #4
imported_Imp
Diamond Member
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 9,150
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

The IS-14?

Just do a bend test. If it's at least 16 gauge, it should be a bitch to bend/curl. If it's really 14, it should be even harder.
imported_Imp is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:37 PM   #5
austin316
Diamond Member
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 3,574
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

Quote:
Originally posted by: Imp
The IS-14?

Just do a bend test. If it's at least 16 gauge, it should be a bitch to bend/curl. If it's really 14, it should be even harder.
bends pretty easily, so I'm guessing 18 gauge?. I either need an extension cable or a whole new cable for my Infocus X9 projector and I don't want to mess it up. Any links to what I would need?

austin316 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:37 PM   #6
Tiamat
Lifer
 
Tiamat's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Stafford, VA
Posts: 14,017
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

I think each guage has its own respective current rating. You probably have 14ga. To be safe get either 10 or 12 guage outdoor rated cords, they usually are pretty inexpensive.

As long as you get a cable that is relatively as easy to bend or tougher to bend, you should be fine.
Tiamat is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:37 PM   #7
MikeyIs4Dcats
Lifer
 
MikeyIs4Dcats's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 18,369
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

the package will say what gauge it is if you're buying a new one.
__________________
R.I.P. Mark 8/25/2010 You are missed big brother.
MikeyIs4Dcats is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:38 PM   #8
BlackTigers
Diamond Member
 
BlackTigers's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 4,495
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

Just get a smaller guage (thicker wire) and you'll be fine.
BlackTigers is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:40 PM   #9
Jeff7
Lifer
 
Jeff7's Avatar
 
Join Date: Jan 2001
Posts: 38,594
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

What's the projector rated in terms of watts or amps?

The one you've got is only rated to 10 amps.


__________________
"Homeopathy is what happened when snake oil salesmen discovered that water is cheaper than snake oil."
Jeff7 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:41 PM   #10
austin316
Diamond Member
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 3,574
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

Quote:
Originally posted by: BlackTigers
Just get a smaller guage (thicker wire) and you'll be fine.
so if the Amp is 13 instead of 10, that doesn't matter?

(sorry for being such a noob, I just don't want to blow out the lamp on my projector).
austin316 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:42 PM   #11
austin316
Diamond Member
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 3,574
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

I was thinking about getting this one.

http://www.monoprice.com/produ...id=5295&seq=1&format=2
austin316 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:42 PM   #12
TonyG
Golden Member
 
TonyG's Avatar
 
Join Date: Feb 2000
Location: Dallas
Posts: 1,960
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

By that 10A rating I would say that it is only 14g, and I would also go with the 12g thought of mind for a new cord, but you could probably get by with another 14g, depending on length and current draw.
TonyG is online now   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:45 PM   #13
Jeff7
Lifer
 
Jeff7's Avatar
 
Join Date: Jan 2001
Posts: 38,594
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

Quote:
Originally posted by: austin316
Quote:
Originally posted by: BlackTigers
Just get a smaller guage (thicker wire) and you'll be fine.
so if the Amp is 13 instead of 10, that doesn't matter?

(sorry for being such a noob, I just don't want to blow out the lamp on my projector).
The concern isn't for the lamp, the concern here is that the wire is thick enough to not be a fire hazard - a lightbulb filament is what happens when a lot of current passes through a very thin conductor.

You could hook up that projector with solid 1"x.125" copper straps normally used inside arc welders, which can carry at least 300 amps (and DC, no less), and it won't blow out the lamp.

__________________
"Homeopathy is what happened when snake oil salesmen discovered that water is cheaper than snake oil."
Jeff7 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:48 PM   #14
austin316
Diamond Member
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 3,574
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

Quote:
Originally posted by: Jeff7
What's the projector rated in terms of watts or amps?

The one you've got is only rated to 10 amps.

High Bright: 180 Watts
Eco Mode: 150 Watts

austin316 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:50 PM   #15
austin316
Diamond Member
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 3,574
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

Quote:
Originally posted by: Jeff7
Quote:
Originally posted by: austin316
Quote:
Originally posted by: BlackTigers
Just get a smaller guage (thicker wire) and you'll be fine.
so if the Amp is 13 instead of 10, that doesn't matter?

(sorry for being such a noob, I just don't want to blow out the lamp on my projector).
The concern isn't for the lamp, the concern here is that the wire is thick enough to not be a fire hazard - a lightbulb filament is what happens when a lot of current passes through a very thin conductor.

You could hook up that projector with solid 1"x.125" copper straps normally used inside arc welders, which can carry at least 300 amps (and DC, no less), and it won't blow out the lamp.
guess that proves I'm a noob. so is 13 ok or do I need 10?

I know the lower the gauge number, the thicker the wire. is the higher the amp number, the better?
austin316 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:55 PM   #16
MikeyIs4Dcats
Lifer
 
MikeyIs4Dcats's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 18,369
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

http://www.askthebuilder.com/B..._Cord_Size_Chart.shtml

14 ga is fine
__________________
R.I.P. Mark 8/25/2010 You are missed big brother.
MikeyIs4Dcats is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 07:57 PM   #17
skull
Senior Member
 
Join Date: Jun 2000
Posts: 648
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

14 gauge is good for 15 amps. Its what wires all the lights and plugs in your house. The one you picked out is fine.
skull is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 08:31 PM   #18
thescreensavers
Diamond Member
 
thescreensavers's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Miami,FL
Posts: 9,780
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

lol, I just used some random thin 3 prong 100 foot extension cord for 1000 watts of light worked fine.
__________________
Tech TV Tribute

WRB 2013 Subaru WRX Hatch
thescreensavers is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 08:36 PM   #19
Howard
Lifer
 
Howard's Avatar
 
Join Date: Oct 1999
Posts: 47,036
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

Quote:
Originally posted by: thescreensavers
lol, I just used some random thin 3 prong 100 foot extension cord for 1000 watts of light worked fine.
Pretty much any wire can do the less than 10A that load is.

Warning: Do not use "any wire" without doing your research.
__________________
mugs, Crono for Elite

Kitchen stuff
Howard is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 08:42 PM   #20
BigJ
Lifer
 
BigJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 21,338
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

Extension cords are really supposed to be for temporary use only. Either get a longer cord for your projector or move the receptacle.

A 10A extension cord is more than enough for that projector. Your projector will not take anywhere near that amount.
__________________
Official member of The Knights Who Say Ni
BigJ is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 08:43 PM   #21
BigJ
Lifer
 
BigJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 21,338
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

Quote:
Originally posted by: Howard
You could cut it open and see what the wires say.
Generally, individual conductors inside a jacket do not have ratings on them. It's an extra cost.
__________________
Official member of The Knights Who Say Ni
BigJ is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 09:39 PM   #22
Jeff7
Lifer
 
Jeff7's Avatar
 
Join Date: Jan 2001
Posts: 38,594
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

Quote:
Originally posted by: austin316
Quote:
Originally posted by: Jeff7
What's the projector rated in terms of watts or amps?

The one you've got is only rated to 10 amps.

High Bright: 180 Watts
Eco Mode: 150 Watts
Will you be plugging in anything else?
180W is hardly anything for an extension cord. You'll be drawing less than two amps on that.



Lower gauge number = thicker wire = more current carrying capacity.
More current carrying capacity is good, and with wires, you can't really go too big on conductor size. The main limit then is practicality - no one wants to cart around an extension cord that's 1" in diameter.


Quote:
Originally posted by: skull
14 gauge is good for 15 amps. Its what wires all the lights and plugs in your house. The one you picked out is fine.
This, pretty much.
TMI for this thread: The 14ga wire in your walls is solid conductor; stranded wire of the same outer diameter as solid wire will have less capacity, as some of that space is just air in between the individual strands.


But yes, 14ga solid is used on 15A breakers, and 12ga is used on 20A breakers.

__________________
"Homeopathy is what happened when snake oil salesmen discovered that water is cheaper than snake oil."
Jeff7 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2009, 09:15 AM   #23
Paperdoc
Golden Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 1,365
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

The label you cite does not show wire gauge, but it does show amperage rating - in this case, 10 amps. In fact, the amperage rating is really what you want to know, anyway, because that is what you compare to the load you plan to use - in your case, a projector. You need to read the projector label to see what its amperage consumption is. If it does not quote amps but tells you watts, just calculate: Watts = Volts x Amps, and volts is 115 (but use 120 - it's easier to calculate). If mathematical gymnastics is your bag, I usually do something like take watts, divide by 100 (real easy!) to get an overestimate of amps, and any cord able to do that is surely OK. To get closer, reduce the amps overestimate by about 1/7 or 1/8. So if it's a big electric heater rated at 1250 Watts, my overestimate is 12 amps, and a better estimate is about 11. (The true answer is 1250/115 = 10.90.)

When extension cords are sold the cord is supposed to have its info printed or molded into the outer cover. Sometimes you have to look hard because words just molded into the plastic are not easy to read. But it should say something like "16/3" or "18/2" or "14/3". The teen first number is the gauge, also known as AWG for American Wire Gauge. The single number after the slash is how many wires are inside - 2 for hot plus neutral, or 3 for those two plus a ground wire. Of course, you coulda figured out that last part from how many prongs are on the plug on the end. Some actually specify an amperage rating.

The maximum amperage a cord can handle depends on how heavy the wires inside are (heavier wires carry more current and have a LOWER AWG size number) and on the type of insulating material used. But as a general rule, the ratings are about:
18 AWG = 10 amps
16 AWG = 13 amps
14 AWG = 15 amps
12 AWG = 20 amps
However, if you plan to use a long extension (say, 100 feet or over), use the next-heavier wire gauge if you are close to a load limit. Heavy motors also need a heavier cord because they pull an extra-heavy current for a short time as the first start up, especially if they are already under load (like starting up your lawnmower while it is sitting in long grass). And don't forget, it's the cord length, not the distance between you and the outlet. If you are mowing your lawn (electric mower) using a 100 foot cord, the electricity does no know you are standing right next to the outlet on the side of the house. By the way, most electric lawnmowers pull less than 10 amps under normal running conditions (more when going through heavy grass), so a 14 gauge 100 foot cord is suitable, but a 16 gauge is marginal and 18 gauge is not enough.

Paperdoc is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2009, 09:41 AM   #24
LTC8K6
Lifer
 
LTC8K6's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Under an American chemtrail
Posts: 17,656
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

A 14 gauge 100 foot cord is really not big enough for an electric lawnmower, imo. The 100 foot distance means you need to go to higher gauge. 14ga is minimum/borderline for 100 feet on a typical electric lawnmower.

If the cord is getting very warm, it's a good sign that you need to go up a gauge.

Also, if the mower begins to run slower for no apparent reason, it's a good sign your cord is too small. The small cord is causing a voltage drop over the distance.
__________________
no offense, but does he have some sort of mental dissability? -nick1985

Brainwashed, mentally unstable, and stupid Intel user, screwed by Intel and located directly under a chemtrail.

Don't be a moron! Buy AMD!
LTC8K6 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2009, 10:00 AM   #25
sdifox
No Lifer
 
sdifox's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: North of Tonto, ON
Posts: 53,421
Default How can I tell what guage my power cord (extension cord) is?

Better to get a long power cord as opposed to a long extension cord then plug your power cord into it.

Chances are it's just 18x3. If you work in a data centre or know someone that does, just ask them for a spare long 16x3 (or lower) server power cord. I am rocking 14x3 :laugh:

__________________
I'm not a f$*#@ing machine! - Rubycon
Ever screw so much you get a blister? - Rubycon
shameless plug
http://primaryaccounting.ca
sdifox is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.