Go Back   AnandTech Forums > Social > The Garage

Forums
· Hardware and Technology
· CPUs and Overclocking
· Motherboards
· Video Cards and Graphics
· Memory and Storage
· Power Supplies
· Cases & Cooling
· SFF, Notebooks, Pre-Built/Barebones PCs
· Networking
· Peripherals
· General Hardware
· Highly Technical
· Computer Help
· Home Theater PCs
· Consumer Electronics
· Digital and Video Cameras
· Mobile Devices & Gadgets
· Audio/Video & Home Theater
· Software
· Software for Windows
· All Things Apple
· *nix Software
· Operating Systems
· Programming
· PC Gaming
· Console Gaming
· Distributed Computing
· Security
· Social
· Off Topic
· Politics and News
· Discussion Club
· Love and Relationships
· The Garage
· Health and Fitness
· Merchandise and Shopping
· For Sale/Trade
· Hot Deals with Free Stuff/Contests
· Black Friday 2014
· Forum Issues
· Technical Forum Issues
· Personal Forum Issues
· Suggestion Box
· Moderator Resources
· Moderator Discussions
   

Reply
 
Thread Tools
Old 07-04-2011, 09:57 AM   #1
loki8481
Lifer
 
loki8481's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Hudson County, NJ
Posts: 40,710
Default what could cause a car to stop suddenly?

so, I've had my car (mazda protege) for about 5 years now.

in this time, I've had 4 incidents where the car has stopped suddenly and the engine died. while stopped, all the usual dashboard warning lights go on (check engine, oil, etc)... turning the car off and turning the ignition back on has worked immediately every time.

I'm not sure if it's related or just sheer luck, but every time it's happened, I was in the midst of slowing to a stop anyways (it's happened twice in bumper to bumper traffic, and twice as I was approaching a stop sign/red light).

and clue wtf could cause a problem so randomly and sporadically?
__________________
Internet justice is swift and brutal, though not always applied equally or accurately. Still, the value of incinerating someone in a public forum should not be underestimated.
loki8481 is online now   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 10:10 AM   #2
Bartman39
Super Moderator
Elite Member
For Sale/Trade
The Garage
 
Bartman39's Avatar
 
Join Date: Jul 2000
Location: Just moved to a tent down by the river (van got repo'd)
Posts: 7,628
Default

Have you had it scanned for codes...? Possibly...

Had an issue like that once before with an Izuzu car that turned out to be a defective ECU which was replaced by the dealer under warranty... Always happened when coming to stop and would just die so no power brakes or power steering which is not good...


Quote:
the car has stopped suddenly and the engine died
Common now help this guy...
__________________
There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics. (Mark Twain)


HEATWARE

Last edited by Bartman39; 07-04-2011 at 10:25 AM.
Bartman39 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 10:13 AM   #3
HAL9000
Lifer
 
HAL9000's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: 2001
Posts: 22,032
Default

Trees?
__________________
MikePro | MBA 13" | Mac Mini | MBP | DNS | Mail Server | Web Server | Media Server | Backup Server | Colt M1911

Quote:
Originally Posted by Whoozyerdaddy View Post
...and the thread spirals down into the seventh level of HAL.
Quote:
Originally Posted by Lonbjerg View Post
You opinion holds no value as your cogentive powers are infected and thus operating falsely.
HAL9000 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 10:16 AM   #4
Doppel
Lifer
 
Doppel's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 13,313
Default

Brakes!
Doppel is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 10:56 AM   #5
TakeNoPrisoners
Platinum Member
 
TakeNoPrisoners's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 2,534
Default

Once when my PCM was damaged in my car it would do that. I would check that first.
__________________
i7 3770k at 4.4Ghz | ASRock Z77 Extreme4 | Cooler Master Hyper 212+ | 16GB DDR3 at 2000Mhz | Dual MSI Gaming R9 290 4GB Crossfire | 128 GB Samsung 830 SSD | 2TB Seagate ST2000DM001 | Corsair TX850M | CM HAF 932 | 3 x Acer 21.5" 1080p IPS Eyefinity | Windows 8.1 64bit
TakeNoPrisoners is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 12:54 PM   #6
punjabiplaya
Diamond Member
 
punjabiplaya's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Houston, Tx
Posts: 3,495
Default

Quote:
Originally Posted by loki8481 View Post
I'm not sure if it's related or just sheer luck, but every time it's happened, I was in the midst of slowing to a stop anyways.
+1 to check for codes

see if you can replicate it

has it had all its servicing done?
__________________
'puter:
i5 750 - speed varies with season
cnps9900
p55-gd65
4GB Gskill Trident
2x 750GB Caviar Black + 2TB Caviar Green
BBQ

car:
2010 CBM Mazdaspeed3
punjabiplaya is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 03:17 PM   #7
dud
Diamond Member
 
dud's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: The edge of tomorrow
Posts: 6,506
Default

Quote:
Originally Posted by HAL9000 View Post
Trees?


That's the way to intelligently contribute to the forums!!!

Troll ...


.
__________________
Talking about politics on the AT forums is like sticking your hand in a Fire Ant mound. The ants enjoy it while you endure painful stings.
dud is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 03:45 PM   #8
5150MyU
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 327
Default

Your idiot lights will come on every time the car dies-that is normal.
Multiple things can cause what you describe-PCM,BCM,Fuel Pump,Relay,ASD Relay
ETC-You need to be able to duplicate the problem when it is a no start.
There may be a common problem with the protege-google may be your best answer.
5150MyU is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 03:50 PM   #9
JechtShot
Senior Member
 
JechtShot's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Zanarkand
Posts: 304
Default

Usually when that happens in a Honda, its usually a Defective Ignition Coil. Maybe test yours out.
__________________
Fractal R4 l Gigabyte G1.Sniper Z87 l Intel 4790K l Enermax ETS-T40
16GB DDR3 G.Skill 1866 l EVGA 4GB 770 FTW l Samsung EVO 500GB
Fractal Newton 600w l Sound Blaster X-Fi XtremeGamer l Dell P2414H x2
JechtShot is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 03:51 PM   #10
loki8481
Lifer
 
loki8481's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Hudson County, NJ
Posts: 40,710
Default

Quote:
Originally Posted by punjabiplaya View Post
+1 to check for codes

see if you can replicate it

has it had all its servicing done?
unfortunately, the problem doesn't seem replicatable. I've owned the car for ~5 years and the problem has occurred 4 times, all pretty evenly spaced out (I think the last time it happened was about a year and a half ago). but I drive the same way, in the same conditions, pretty much all the time.

I've never taken it to a mechanic specifically for this problem, but it went in for a 50,000 mile tune-up/brake replacement last month and it's undergone DMV inspection twice without incident.
__________________
Internet justice is swift and brutal, though not always applied equally or accurately. Still, the value of incinerating someone in a public forum should not be underestimated.
loki8481 is online now   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 04:40 PM   #11
T2urtle
Diamond Member
 
T2urtle's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: IL
Posts: 3,089
Default

well there should always be a fault if the CEL is triggered. even if the problem isn't happening currently the fault is stored into history.

your not giving us much. I can start guessing that a cam/crank sensor is intermittently failing but its pretty much a crap shoot.
T2urtle is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 04:41 PM   #12
5150MyU
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 327
Default

The most likely cause is the crank sensor but that is just a guess.Assuming it has one.-talk to a MAZADA tech-you are in a tough situation figureing out what is happening.
5150MyU is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 04:54 PM   #13
Vadatajs
Diamond Member
 
Join Date: Aug 2001
Location: Local Group
Posts: 3,475
Default

Does it sputter a little first? If so, check the EGR valve, they tend to get gummed up.
Vadatajs is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2011, 05:31 PM   #14
HAL9000
Lifer
 
HAL9000's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: 2001
Posts: 22,032
Default

Quote:
Originally Posted by dud View Post
That's the way to intelligently contribute to the forums!!!

Troll ...



.
It was as useful a contribution as this post.

Edit: Please note, I meant no offence to the OP with this post.
__________________
MikePro | MBA 13" | Mac Mini | MBP | DNS | Mail Server | Web Server | Media Server | Backup Server | Colt M1911

Quote:
Originally Posted by Whoozyerdaddy View Post
...and the thread spirals down into the seventh level of HAL.
Quote:
Originally Posted by Lonbjerg View Post
You opinion holds no value as your cogentive powers are infected and thus operating falsely.

Last edited by HAL9000; 07-04-2011 at 09:28 PM.
HAL9000 is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2011, 12:43 AM   #15
skyking
Lifer
 
skyking's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 15,954
Default

that sounds like a loose electrical connection.
__________________
Heat

skyking is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.