Go Back   AnandTech Forums > Hardware and Technology > Memory and Storage

· Hardware and Technology
· CPUs and Overclocking
· Motherboards
· Video Cards and Graphics
· AMD Video Cards
· Nvidia
· Displays
· Memory and Storage
· Power Supplies
· Cases & Cooling
· SFF, Notebooks, Pre-Built/Barebones PCs
· Networking
· Peripherals
· General Hardware
· Highly Technical
· Computer Help
· Home Theater PCs
· Consumer Electronics
· Digital and Video Cameras
· Mobile Devices & Gadgets
· Audio/Video & Home Theater
· Software
· Software for Windows
· All Things Apple
· *nix Software
· Operating Systems
· Programming
· PC Gaming
· Console Gaming
· Distributed Computing
· Security
· Social
· Off Topic
· Politics and News
· Discussion Club
· Love and Relationships
· The Garage
· Health and Fitness
· Home and Garden
· Merchandise and Shopping
· For Sale/Trade
· Hot Deals with Free Stuff/Contests
· Black Friday 2015
· Forum Issues
· Technical Forum Issues
· Personal Forum Issues
· Suggestion Box
· Moderator Resources
· Moderator Discussions

Thread Tools
Old 09-24-2010, 10:52 AM   #1
Junior Member
Join Date: Sep 2010
Posts: 1
Default Safe to use "Disk Cleanup" on an SSD?

Hey there;

I read the sticky SSD thread but I didn't see it mention anything about using the Microsoft Disk Clean Up function.

Is it safe to use it on an SSD?

My Windows is installed on it and I know that sometimes when I update the windows, it creates System Restore points which eat up a lot of space.

Will it be safe to delete them using Disk Clean up for my SSD??

Thank you~
jthoov is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2010, 11:00 AM   #2
Golden Member
razel's Avatar
Join Date: May 2002
Location: Sunny Los Angeles
Posts: 1,577

Yes and if you don't use system restore often, turn that off too, especially if you own an Intel SSD, they recommend it be off for their SSDs.

However that doesn't mean that you should never use it. I turn on and use system restore to test new drivers and trial software, then after I'm done, clean it all up and turn it back off.
razel is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2010, 02:41 AM   #3
Senior Member
Join Date: Nov 2007
Location: Thailand
Posts: 476

I personally have found System Restore to occasionally save my @ss when something gets messed up -- and am too lazy to keep turning it on and off -- so I set it to use 3% of my SSD (about 1.79GB). It seems to be an acceptable compromise. By default, Windows sets a much larger % of disk space, but then you just end up with lots of old restore points.
i3-3225, 3.3GHz w/stock HSF, GigaByte H77M-D3H
2 x 2GB + 2 x 4GB Kingston RAM = 12GB, no discrete graphic card (just IGP HD4000)
Samsung 840 EVO 250GB SSD | Intel 520 120GB SSD | 1TB WD Green HDD
Silverstone Temjin TJ-08E case | CoolerMaster eXtreme Power Plus 460W PSU
Dell U2312HM 23" LCD | Samsung 171N 17" LCD | Windows 8.1 Pro 64-bit

Location: Thailand (several hours south of Bangkok)
wpcoe is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2010, 02:49 AM   #4
Senior Member
Join Date: Aug 2005
Posts: 454

I back up. Never use system restore. tried a few times and it did not work, so I figured I would save the CPU cycles for something else
Mac mini - 2.3ghz - core i7-16GB Ram | 24 inch Dell IPS monitor | OCZ Vector 512GB SSD | 2TB WD External | CapeWP.com
capeconsultant is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2010, 03:22 AM   #5
Senior Member
Join Date: Jun 2010
Posts: 987

I like system Restore, and it has worked great for me. The trouble is that the system makes it's own restore points, and I have no way of removing points I don't want/need, and keeping only the ones I want. I have found that it's much more reliable to use a set of images for my restore points, per se. The images take more room than a Windows Restore point, but I store them on HDDs, and have complete control over which get deleted, and which ones I keep.
FishAk is offline   Reply With Quote

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 11:00 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Alpha 1
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.