Go Back   AnandTech Forums > Hardware and Technology > Video Cards and Graphics

Forums
· Hardware and Technology
· CPUs and Overclocking
· Motherboards
· Video Cards and Graphics
· Memory and Storage
· Power Supplies
· Cases & Cooling
· SFF, Notebooks, Pre-Built/Barebones PCs
· Networking
· Peripherals
· General Hardware
· Highly Technical
· Computer Help
· Home Theater PCs
· Consumer Electronics
· Digital and Video Cameras
· Mobile Devices & Gadgets
· Audio/Video & Home Theater
· Software
· Software for Windows
· All Things Apple
· *nix Software
· Operating Systems
· Programming
· PC Gaming
· Console Gaming
· Distributed Computing
· Security
· Social
· Off Topic
· Politics and News
· Discussion Club
· Love and Relationships
· The Garage
· Health and Fitness
· Home and Garden
· Merchandise and Shopping
· For Sale/Trade
· Hot Deals with Free Stuff/Contests
· Black Friday 2014
· Forum Issues
· Technical Forum Issues
· Personal Forum Issues
· Suggestion Box
· Moderator Resources
· Moderator Discussions
   

Reply
 
Thread Tools
Old 12-20-2009, 02:18 PM   #1
Corporate Thug
Lifer
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 37,503
Default computer freezes when streaming video

Almost every time I try to stream a video, my computer completely freezes resulting in a high pitched squeal from my speakers.

I just tried streaming a trailers with quicktime from the apple site and my computer froze twice within the first 10 seconds.

Any ideas what may be causing this?
__________________
AKA Shady06

Member, Official AnandTech Bar Association

Corsair 700D ll i2500k@ 4.5 Ghz ll Asrock z68 gen3 ll Sapphire 7870XT Tahiti @ 1200/1600 ll Corsair A70 ll XFX 650W Black Edition ll 8GB Corsair Vengeance ll Dell 2707 WFP
Corporate Thug is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2009, 02:34 PM   #2
VirtualLarry
Lifer
 
VirtualLarry's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 26,447
Default

could be drivers, could be IRQ conflicts between the video card and the network adaptor, could be overclocked/overheating/unstable CPU or GPU, could be bad RAM.

What's your system config look like, and what OS and video driver revision?

Can you pop in a DVD and see if playing DVDs causes the problem too?
__________________
Rig(s) not listed, because I change computers, like some people change their socks.
ATX is for poor people. And 'gamers.' - phucheneh
haswell is bulldozer... - aigomorla
"DON'T BUY INTEL, they will send secret signals down the internet, which
will considerably slow down your computer". - SOFTengCOMPelec
VirtualLarry is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2009, 02:40 PM   #3
Corporate Thug
Lifer
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 37,503
Default

DVDs play fine.

I reset my o/c to stock to try to locate the problem.

OS is Win 7 RC

Driver: Cat 9.11

Also, i get freezing in 3d gaming as well but not nearly as frequently.
__________________
AKA Shady06

Member, Official AnandTech Bar Association

Corsair 700D ll i2500k@ 4.5 Ghz ll Asrock z68 gen3 ll Sapphire 7870XT Tahiti @ 1200/1600 ll Corsair A70 ll XFX 650W Black Edition ll 8GB Corsair Vengeance ll Dell 2707 WFP
Corporate Thug is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2009, 02:41 PM   #4
Schmide
Diamond Member
 
Schmide's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 4,274
Default

and the Q9550 @ 3.6 Ghz passes OCT? Do you get freezes at stock?
__________________
All errors are undocumented features waiting to be discovered.
Schmide is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2009, 02:47 PM   #5
VirtualLarry
Lifer
 
VirtualLarry's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 26,447
Default

What happens if you run Furmark, and download a big file off of the internet? Like one of the Win7 ISOs from this post: http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=306860?

I'm curious if putting the GPU under heavy load, and putting the network under heavy load, but not loading the CPU, will do it. If it doesn't crash, then it may be the CPU that we need to look at.

Edit: Are you running Flash 10.1 yet? I had trouble with Cat 9.11s crashing my web browser (mozilla firefox), when hitting the commerical break while watching Hulu. Cat 9.12 fixed the issue.

Try Cat 9.12, if nothing else.
__________________
Rig(s) not listed, because I change computers, like some people change their socks.
ATX is for poor people. And 'gamers.' - phucheneh
haswell is bulldozer... - aigomorla
"DON'T BUY INTEL, they will send secret signals down the internet, which
will considerably slow down your computer". - SOFTengCOMPelec

Last edited by VirtualLarry; 12-20-2009 at 02:49 PM.
VirtualLarry is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2009, 02:48 PM   #6
Corporate Thug
Lifer
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 37,503
Default

Quote:
Originally Posted by Schmide View Post
and the Q9550 @ 3.6 Ghz passes OCT? Do you get freezes at stock?
It did but with a lot of voltage. It's stock now because stock is running all my apps/games just fine.
__________________
AKA Shady06

Member, Official AnandTech Bar Association

Corsair 700D ll i2500k@ 4.5 Ghz ll Asrock z68 gen3 ll Sapphire 7870XT Tahiti @ 1200/1600 ll Corsair A70 ll XFX 650W Black Edition ll 8GB Corsair Vengeance ll Dell 2707 WFP
Corporate Thug is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2009, 02:49 PM   #7
Corporate Thug
Lifer
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 37,503
Default

Quote:
Originally Posted by VirtualLarry View Post
What happens if you run Furmark, and download a big file off of the internet? Like one of the Win7 ISOs from this post: http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=306860?

I'm curious if putting the GPU under heavy load, and putting the network under heavy load, but not loading the CPU, will do it. If it doesn't crash, then it may be the CPU that we need to look at.
No problem at all downloading large files. I've downloaded steam games that were 6+ gigs. Also downloaded win7 iso without an issue.
__________________
AKA Shady06

Member, Official AnandTech Bar Association

Corsair 700D ll i2500k@ 4.5 Ghz ll Asrock z68 gen3 ll Sapphire 7870XT Tahiti @ 1200/1600 ll Corsair A70 ll XFX 650W Black Edition ll 8GB Corsair Vengeance ll Dell 2707 WFP
Corporate Thug is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2009, 02:50 PM   #8
VirtualLarry
Lifer
 
VirtualLarry's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 26,447
Default

Quote:
Originally Posted by Corporate Thug View Post
No problem at all downloading large files. I've downloaded steam games that were 6+ gigs. Also downloaded win7 iso without an issue.
But at the same time you were maxing out the GPU??
__________________
Rig(s) not listed, because I change computers, like some people change their socks.
ATX is for poor people. And 'gamers.' - phucheneh
haswell is bulldozer... - aigomorla
"DON'T BUY INTEL, they will send secret signals down the internet, which
will considerably slow down your computer". - SOFTengCOMPelec
VirtualLarry is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2009, 02:58 PM   #9
Corporate Thug
Lifer
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 37,503
Default

Quote:
Originally Posted by VirtualLarry View Post
But at the same time you were maxing out the GPU??

should I d/l a large file while running rthdribl or something like that?
__________________
AKA Shady06

Member, Official AnandTech Bar Association

Corsair 700D ll i2500k@ 4.5 Ghz ll Asrock z68 gen3 ll Sapphire 7870XT Tahiti @ 1200/1600 ll Corsair A70 ll XFX 650W Black Edition ll 8GB Corsair Vengeance ll Dell 2707 WFP
Corporate Thug is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2009, 03:10 PM   #10
Schmide
Diamond Member
 
Schmide's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 4,274
Default

Quote:
Originally Posted by Corporate Thug View Post
It did but with a lot of voltage. It's stock now because stock is running all my apps/games just fine.
It is at stock voltage and/or speed?

I wouldn't run furmark for more than 10min unless you have extra fans/cooling on your VRM.
__________________
All errors are undocumented features waiting to be discovered.
Schmide is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2009, 04:08 PM   #11
Corporate Thug
Lifer
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 37,503
Default

Quote:
Originally Posted by Schmide View Post
It is at stock voltage and/or speed?

I wouldn't run furmark for more than 10min unless you have extra fans/cooling on your VRM.
everything is stock now.
__________________
AKA Shady06

Member, Official AnandTech Bar Association

Corsair 700D ll i2500k@ 4.5 Ghz ll Asrock z68 gen3 ll Sapphire 7870XT Tahiti @ 1200/1600 ll Corsair A70 ll XFX 650W Black Edition ll 8GB Corsair Vengeance ll Dell 2707 WFP
Corporate Thug is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2009, 03:56 PM   #12
Corporate Thug
Lifer
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 37,503
Default

ttt
__________________
AKA Shady06

Member, Official AnandTech Bar Association

Corsair 700D ll i2500k@ 4.5 Ghz ll Asrock z68 gen3 ll Sapphire 7870XT Tahiti @ 1200/1600 ll Corsair A70 ll XFX 650W Black Edition ll 8GB Corsair Vengeance ll Dell 2707 WFP
Corporate Thug is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2009, 07:52 PM   #13
Kakkoii
Senior Member
 
Kakkoii's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: BC, Canada
Posts: 379
Default

9.12 drivers are out btw.

http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx


Is this problem only happening with Quicktime videos? Or do flash/wmv/mpg videos crash also? (Youtube would be an example of flash and mpg)
Kakkoii is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2009, 08:25 PM   #14
Corporate Thug
Lifer
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 37,503
Default

Quote:
Originally Posted by Kakkoii View Post
9.12 drivers are out btw.

http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx


Is this problem only happening with Quicktime videos? Or do flash/wmv/mpg videos crash also? (Youtube would be an example of flash and mpg)
applies to all movies and 3d gaming.
__________________
AKA Shady06

Member, Official AnandTech Bar Association

Corsair 700D ll i2500k@ 4.5 Ghz ll Asrock z68 gen3 ll Sapphire 7870XT Tahiti @ 1200/1600 ll Corsair A70 ll XFX 650W Black Edition ll 8GB Corsair Vengeance ll Dell 2707 WFP
Corporate Thug is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2009, 12:06 AM   #15
Kakkoii
Senior Member
 
Kakkoii's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: BC, Canada
Posts: 379
Default

Did this problem start with the upgrade to Windows 7? Or was it happening on XP or Vista also?
Kakkoii is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2009, 04:10 AM   #16
Corporate Thug
Lifer
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 37,503
Default

Quote:
Originally Posted by Kakkoii View Post
Did this problem start with the upgrade to Windows 7? Or was it happening on XP or Vista also?
I'm not exactly sure. at the very least, I don't remember it being this frequent, but then again, I just recently got back into heavy gaming.
__________________
AKA Shady06

Member, Official AnandTech Bar Association

Corsair 700D ll i2500k@ 4.5 Ghz ll Asrock z68 gen3 ll Sapphire 7870XT Tahiti @ 1200/1600 ll Corsair A70 ll XFX 650W Black Edition ll 8GB Corsair Vengeance ll Dell 2707 WFP
Corporate Thug is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2009, 04:38 AM   #17
Kakkoii
Senior Member
 
Kakkoii's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: BC, Canada
Posts: 379
Default

Well you could try installing XP on another drive and seeing if the problem occurs on a fresh installation.
Kakkoii is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2009, 07:22 AM   #18
SRoode
Senior Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 243
Default

It took a while to do some research for you because you have the wrong Motherboard model in your signature (it's P5E3 Premium, not P53e Premium).

On Newegg, there appears to be a lot of people with lockup problems. Some because of internet, some because of graphics:

http://www.newegg.com/Product/Produc...%28keywords%29

In reviewing the Bios history on the ASUS site, they have updated their bioses several times to specifically address these issues. Try flashing your bios to the latest version to see if it helps:

http://usa.asus.com/product.aspx?P_ID=y0FpG1REOUaqwk2E

One last thing (may be a long shot). You said you were running a RC of Win 7. This problem may be fixed in the final version.

Best of luck!
SRoode is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2009, 03:41 PM   #19
Corporate Thug
Lifer
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 37,503
Default

Quote:
Originally Posted by SRoode View Post
It took a while to do some research for you because you have the wrong Motherboard model in your signature (it's P5E3 Premium, not P53e Premium).

On Newegg, there appears to be a lot of people with lockup problems. Some because of internet, some because of graphics:

http://www.newegg.com/Product/Produc...%28keywords%29

In reviewing the Bios history on the ASUS site, they have updated their bioses several times to specifically address these issues. Try flashing your bios to the latest version to see if it helps:

http://usa.asus.com/product.aspx?P_ID=y0FpG1REOUaqwk2E

One last thing (may be a long shot). You said you were running a RC of Win 7. This problem may be fixed in the final version.

Best of luck!
thanks for the recommendation! I'm trying to flash right now but it doesn't look like asus has a utility for 64 bit OS
__________________
AKA Shady06

Member, Official AnandTech Bar Association

Corsair 700D ll i2500k@ 4.5 Ghz ll Asrock z68 gen3 ll Sapphire 7870XT Tahiti @ 1200/1600 ll Corsair A70 ll XFX 650W Black Edition ll 8GB Corsair Vengeance ll Dell 2707 WFP
Corporate Thug is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2009, 04:06 PM   #20
Corporate Thug
Lifer
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 37,503
Default

just flashed using EZ Flash from the bios...easy as cake.

Now to see if that did the trick!
__________________
AKA Shady06

Member, Official AnandTech Bar Association

Corsair 700D ll i2500k@ 4.5 Ghz ll Asrock z68 gen3 ll Sapphire 7870XT Tahiti @ 1200/1600 ll Corsair A70 ll XFX 650W Black Edition ll 8GB Corsair Vengeance ll Dell 2707 WFP
Corporate Thug is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2009, 04:44 PM   #21
SRoode
Senior Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 243
Default

Keeping fingers crossed!
SRoode is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2009, 10:06 PM   #22
Corporate Thug
Lifer
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 37,503
Default

back to the drawing board. Freezing within 15 minutes of gameplay.
__________________
AKA Shady06

Member, Official AnandTech Bar Association

Corsair 700D ll i2500k@ 4.5 Ghz ll Asrock z68 gen3 ll Sapphire 7870XT Tahiti @ 1200/1600 ll Corsair A70 ll XFX 650W Black Edition ll 8GB Corsair Vengeance ll Dell 2707 WFP
Corporate Thug is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2009, 05:58 AM   #23
SRoode
Senior Member
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 243
Default

Hmm, it went longer this time though. What happens when you stream?

Have you tried what was suggested above, install the 9.12 Cat Drivers?
SRoode is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2009, 09:27 PM   #24
Corporate Thug
Lifer
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 37,503
Default

Now I'm getting random freezing no matter what I'm doing.
__________________
AKA Shady06

Member, Official AnandTech Bar Association

Corsair 700D ll i2500k@ 4.5 Ghz ll Asrock z68 gen3 ll Sapphire 7870XT Tahiti @ 1200/1600 ll Corsair A70 ll XFX 650W Black Edition ll 8GB Corsair Vengeance ll Dell 2707 WFP
Corporate Thug is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2009, 10:06 PM   #25
MrBorsa
Banned
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 21
Default

Try to tend your card and your ram/s and put them again after cleaning them from dust, and every thing well be fine
MrBorsa is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.