Go Back   AnandTech Forums > Hardware and Technology > Computer Help

Forums
· Hardware and Technology
· CPUs and Overclocking
· Motherboards
· Video Cards and Graphics
· Memory and Storage
· Power Supplies
· Cases & Cooling
· SFF, Notebooks, Pre-Built/Barebones PCs
· Networking
· Peripherals
· General Hardware
· Highly Technical
· Computer Help
· Home Theater PCs
· Consumer Electronics
· Digital and Video Cameras
· Mobile Devices & Gadgets
· Audio/Video & Home Theater
· Software
· Software for Windows
· All Things Apple
· *nix Software
· Operating Systems
· Programming
· PC Gaming
· Console Gaming
· Distributed Computing
· Security
· Social
· Off Topic
· Politics and News
· Discussion Club
· Love and Relationships
· The Garage
· Health and Fitness
· Merchandise and Shopping
· For Sale/Trade
· Hot Deals with Free Stuff/Contests
· Black Friday 2013
· Forum Issues
· Technical Forum Issues
· Personal Forum Issues
· Suggestion Box
· Moderator Resources
· Moderator Discussions
   

Reply
 
Thread Tools
Old 04-13-2006, 04:29 PM   #1
Rimnet
Member
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 139
Default Wierd Computer Crash -- Locks, Random Colors on Screen, Monitor loses video feed

A64 3200
1gig corsair ram
BFG 6800gt o/c

I have no problems with the any of the games I play except FEAR (Actually it happened once in Swat 4). HL2, Oblivion, etc. all run fine. However, I would assume FEAR is the most demanding out of the three... i think. Anyways, after playing for no more then 10 minutes I get this wierd crash, best described as a sudden system shutdown. I see scrambled colors on the screen for about 3 seconds then the monitor loses its video feed and you can see the monitor light flashing. The computer at this point is still running, I am unable to use the restart button, and I don't hear any processing going on.

To restart my computer, I have to manually turn off the power supply then turn it back on, then hit the power button on the computer.

I have tried two different PSUs each 500watts and different versions from antec. I have a big fan on the CPU and Artec thermal paste applied. However, I am wondering if the system is overheating... is there any way to do a diagnostic on my machine with some software? anything that monitors what is happening?

I would really appreciate it if anyone has any suggestions or comments.

Thank you
Rimnet is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 09:24 AM   #2
BadThad
Lifer
 
Join Date: Feb 2000
Posts: 12,014
Default Wierd Computer Crash -- Locks, Random Colors on Screen, Monitor loses video feed

Is your video card fan running and at full speed? Is your system overclocked? It sure sounds like heat. What is your GPU temp at with the game running? What is your CPU temp under FULL load.
__________________
SMC
Heat
Coins
BadThad is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 11:45 AM   #3
Rimnet
Member
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 139
Default Wierd Computer Crash -- Locks, Random Colors on Screen, Monitor loses video feed

Nothing is overclocked. As for temps, last time I checked they were fine... how do you recommend me testing temps under full load? Run the game and use some kind of temp utility?
Rimnet is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 06:16 PM   #4
Rimnet
Member
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 139
Default Wierd Computer Crash -- Locks, Random Colors on Screen, Monitor loses video feed

A quick update... I just installed the new Tomb Raider Legends game... and my computer crashed about 15 minutes into it.

=No Load=
GPU core temperature: 72C
Ambient temperature: 51C

I am going to run tomb raider once more and check the temps 10 minutes into it.
Rimnet is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 06:46 PM   #5
BadThad
Lifer
 
Join Date: Feb 2000
Posts: 12,014
Default Wierd Computer Crash -- Locks, Random Colors on Screen, Monitor loses video feed

Try increasing the CPU core and ram voltage a little.
__________________
SMC
Heat
Coins
BadThad is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2006, 06:48 PM   #6
Rimnet
Member
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 139
Default Wierd Computer Crash -- Locks, Random Colors on Screen, Monitor loses video feed

BTW, i just oped up my case, and it seems the northbridge fan isn't running. Here is a link to the motherboard: http://www.msicomputer.com/product/p...tinum&class=mb

Also, in the bios i have the memory voltage set to 2.75v and i'm not sure how to set the CPU voltage.

UPDATE: Well, looks like the northbridge fan is supposed to be off and only turns on when needed. Also, I just tried playing with the case off, and no crashes... looks like I simply dont have the airflow that I should in my case... now I just need to go make some holes and buy some case fans.
Rimnet is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.