Go Back   AnandTech Forums > Hardware and Technology > CPUs and Overclocking

Forums
· Hardware and Technology
· CPUs and Overclocking
· Motherboards
· Video Cards and Graphics
· Memory and Storage
· Power Supplies
· Cases & Cooling
· SFF, Notebooks, Pre-Built/Barebones PCs
· Networking
· Peripherals
· General Hardware
· Highly Technical
· Computer Help
· Home Theater PCs
· Consumer Electronics
· Digital and Video Cameras
· Mobile Devices & Gadgets
· Audio/Video & Home Theater
· Software
· Software for Windows
· All Things Apple
· *nix Software
· Operating Systems
· Programming
· PC Gaming
· Console Gaming
· Distributed Computing
· Security
· Social
· Off Topic
· Politics and News
· Discussion Club
· Love and Relationships
· The Garage
· Health and Fitness
· Merchandise and Shopping
· For Sale/Trade
· Hot Deals
· Free Stuff
· Contests and Sweepstakes
· Black Friday 2013
· Forum Issues
· Technical Forum Issues
· Personal Forum Issues
· Suggestion Box
· Moderator Resources
· Moderator Discussions
   

Reply
 
Thread Tools
Old 11-04-2005, 01:07 AM   #1
Zebo
Elite Member
 
Zebo's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 38,784
Default Opteron 165 start.

Some of you may be interested in cheap 165 opteron since it's only $299 and has same cache as expensive 4400.. Sorry for not much but I'm really busy ... just got it today after ordering last night from Mwave. This is with STOCK HSF that came with processor.

Updates:

1. Will run all day long as a 4800++ (2400Mhz) on stock voltage. Unfortunatly on the asrock board I was'nt able to change voltage with any of the bios I tried. 2430Mhz is max OC on 1.3-1.35V... Stock HSF!!!

2. I've been having serious Problems with Epox board.. Temps are insane but I'm igrnoring them anymore since I think they are borked. Just started testing again..
2700 Mhz with 10% overvolt on Stock HSF. Will update in morning.

3. Went to frys and they had no DFI LP NF4 Ultra in stock.. actually all out of all the little black beauties..SLi..ultra..and moddable plain jane NF4. So I did'nt get a board to really push this chip, yet. My Abit cant go stable past about 270HTT and it takes hours to break down my water setup 4200 is in. (one drawback never mentioned about custom water cooling LOL) anyway I'm sure others will contribute here but I did order another board via Mwave tonight... so stay tuned.

I don't know if you guys notice recurring theme here.. Get a quality motherboard!! One that can OC high because you only have a 9x max multiplier to work with with this 165 Opteron... Unless you're happy with 4800+ type performance, then any ole board should do it.
__________________
How can President Obama restart an economy that has been moved offshore?

Cheap is more expensive.
Zebo is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 01:17 AM   #2
JohnAn2112
Diamond Member
 
JohnAn2112's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 4,887
Default Opteron 165 start.

Very interesting. I didn't even know these were coming out yet. Keep us updated!
JohnAn2112 is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 01:17 AM   #3
n7
Elite Member
 
n7's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Edmonton, Alberta
Posts: 20,957
Default Opteron 165 start.

I thought you'd killed your AsRock?

Either way, *drool*

I have to admit i am kicking myself for not waiting a bit longer & getting one of the 165s rather than my X2.

It just never occurred to me there'd be anything lower than the 3800+.

Those Opterons = teh awesomeness though

YGPM as well when you have a sec.



Edit: I just figured out from your desktop screenies that it's the Abit you are running the 165 on, right?
__________________
Steam
Xfire
n7 is online now   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 01:33 AM   #4
AkumaX
Lifer
 
AkumaX's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Posts: 12,340
Default Opteron 165 start.

:Q

Stock cooler runs w/ heatpipe?

*saves $$*
__________________
............................
HeetWear
(o_
(o_ (o_ / /
(/)_ (\)_ V_/_
AkumaX is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 01:36 AM   #5
Zebo
Elite Member
 
Zebo's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 38,784
Default Opteron 165 start.

I thought I killed the EPOX which is what you're seeing here. Turns out PSU can't handle current of basically two FX-55+ and 6800 Ultra... found out after diconnecting some drives.. so I just backed down a bit.


The Asrock is OK. It has serious issues because it won't hold volts on reboot. stays 1.3V.. which means max stable was 2.4Ghz.. which is cool I guess since it's a 4800's equivalent.. Andother problem with asrocks is no 1T.. No real biggie either if on budget since smart people buy cheap ram that runs 2T anyway.

Abit has issues too. Like ram slots are too close together heating up ram too hot in my silent setup..and 288 max HTT for me which is cool with a 4200 but may not surfice so well for this chips 9x multi.


I'm getting DFI this weekend..never got it cause chipset fan you can't replace with passive design... I don't like noises so I got to fiqure something out.
__________________
How can President Obama restart an economy that has been moved offshore?

Cheap is more expensive.
Zebo is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 01:42 AM   #6
n7
Elite Member
 
n7's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Edmonton, Alberta
Posts: 20,957
Default Opteron 165 start.

Weird.

Most ppl in XS were getting well over 300 HTT with the Abit

Heck even my Neo2 gets way over 300HTT.
__________________
Steam
Xfire
n7 is online now   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 01:42 AM   #7
Zebo
Elite Member
 
Zebo's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 38,784
Default Opteron 165 start.

Quote:
Originally posted by: AkumaX
:Q

Stock cooler runs w/ heatpipe?

*saves $$*
Yea but it's not as robust as an after market cooler.. Don't let looks fool you. I'm at 77C right now and it idles at 42... Really light weight with a 70x15mm fan spinning @ 2500 rpm max.
__________________
How can President Obama restart an economy that has been moved offshore?

Cheap is more expensive.
Zebo is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 01:44 AM   #8
n7
Elite Member
 
n7's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Edmonton, Alberta
Posts: 20,957
Default Opteron 165 start.

No way...
There's no way it's actually hitting 77C is it?

Temp sensor borked, no?
__________________
Steam
Xfire
n7 is online now   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 01:51 AM   #9
Zebo
Elite Member
 
Zebo's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 38,784
Default Opteron 165 start.

They all are. Nevertheless this HSF was built to run @ 1.8 x 2.. about 2.4 is max i'd feel confortable with 24-7/
__________________
How can President Obama restart an economy that has been moved offshore?

Cheap is more expensive.
Zebo is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 01:55 AM   #10
Lithan
Platinum Member
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 2,919
Default Opteron 165 start.

Good price for a tempting chip but imho at this point it's worth waiting to see next gen before spending $300 on dual core.
Lithan is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 01:56 AM   #11
n7
Elite Member
 
n7's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Edmonton, Alberta
Posts: 20,957
Default Opteron 165 start.

Really?

You are only @ 1.47V in your 2.6 Ghz screenie.

That would indicate you could run about 2.7 Ghz around 1.5ish, maybe 2.8 Ghz @ 1.55V ?

__________________
Steam
Xfire
n7 is online now   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 02:04 AM   #12
rise
Diamond Member
 
rise's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: ma
Posts: 8,920
Default Opteron 165 start.

Quote:
Originally posted by: Zebo

I'm getting DFI this weekend..never got it cause chipset fan you can't replace with passive design... I don't like noises so I got to fiqure something out.
this will fit if you don't mind running your gtx in the second slot at 8x.
__________________
Heat

Quote:
Originally Posted by slightlyhuman View Post
jesus you're stupid. just stop while you're not as far behind as you already are.
rise is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 10:52 PM   #13
Zap
Super Moderator
Off Topic
Elite Member
 
Zap's Avatar
 
Join Date: Oct 1999
Location: Somewhere Gillbot can't find me
Posts: 22,378
Default Opteron 165 start.

Quote:
Originally posted by: Zebo
only $299 and has same cache as expensive 4400.. just got it today after ordering last night from Mwave.
Mwave got some more in stock, I see. Hmmm, strangely shows $305 for me.
__________________
The best way to future-proof is to save money and spend it on future products. (Ken g6)

SSD turns duds into studs. (JBT)
Zap is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 11:33 PM   #14
PhatoseAlpha
Golden Member
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 1,969
Default Opteron 165 start.

Well, zebo, on your advice in the hot deals 3800+ x2 thread, I bought one of the165's. I certainly hope it's as good as is being claimed.
__________________
"He is behind me. You are in front of me. If you value your life, be someplace else."
PhatoseAlpha is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2005, 11:52 PM   #15
Markfw900
Super Moderator
Elite Member
CPUs & Overclocking
Video Cards & Graphics
 
Markfw900's Avatar
 
Join Date: May 2002
Posts: 12,734
Default Opteron 165 start.

I was going to this last round, but they were OOS, so I got another 3800+ from newegg. Coming Tuesday or so.
__________________
I7 3930k @ 4500 on Asrock Extreme 7, 24 gig ram w 2 x 660ti
I7 920 @ 3800 on X58 extreme w 2 x GTX 460
2 x I7 950's@4080 on UD3R w 2 x GTX 470 + 2 x 560ti
KGPE-D16 + 2 6234 Opterons w 2 x GTX 460
2600k @ 4.4 ghz 1.35 vcore w 2 x GTX 460
2 x Xeon 5639@2.8 on SR-2
2 x Xeon E5570@2.93
My RX-8
Markfw900 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 12:02 AM   #16
canoneos1d
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 13
Default Opteron 165 start.

Picked up one of the 165's from mwave to replace my newcastle 3000, now which mb to buy? I have Muskin 222 3200 2x512mb ram, antec truepower 550, raptors galore, and soon to be a new video card but not sure of the mb. Mostly photoshop usage, any thoughts?
canoneos1d is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 12:03 AM   #17
Zebo
Elite Member
 
Zebo's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 38,784
Default Opteron 165 start.

whatever you do don't get asrock board.. I can't get any higher cause I can't modulate vcore.. tried every bios out there too. 2430 max on 1.3V - Until I get DFI or something.

(that's with stock HSF BTW..)

__________________
How can President Obama restart an economy that has been moved offshore?

Cheap is more expensive.
Zebo is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 12:10 AM   #18
Zebo
Elite Member
 
Zebo's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 38,784
Default Opteron 165 start.

Update above
__________________
How can President Obama restart an economy that has been moved offshore?

Cheap is more expensive.
Zebo is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 12:16 AM   #19
Mucker
Platinum Member
 
Join Date: Apr 2001
Posts: 2,833
Default Opteron 165 start.

I run my DFI nF4 Ultra-D chipset fan at 3400 rpm using Speedfan. It is inaudible at that speed, and is only full out at start up before control kicks in. Funny thing is, it doesn't cool any better at 7000 rpm (stock speed). I replaced the thermal pad with AS5 and have a spare 120mm blowing at low speed on the chipset area. Load temps on the chipset never exceed 47C. Speedfan is setup to start the fan at 52C but it has never started up since the AS5/120 application. The chipset is rated to 70C max with normal operation ok up to 60C. I am a quiet fanatic also, so this arrangement works fantastically for me.....

m
Mucker is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 12:30 AM   #20
tommy2q
Member
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 53
Default Opteron 165 start.

thanks to zebo, i had to pick up an opteron 165 at mwave to try out... i just tried oc and it's doing 2.160ghz at 1.38vc. temp at 26c accoding to asus probe. using asus premium board and ocz pc3200 platinum.
__________________
opteron 165 @ 2.4 (270x9)
asus a8n sli premium
ocz 2x1gb platinum
xfx 7800gt
actec tp2 550
coolermaster centurion 531
tommy2q is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 01:10 AM   #21
NatePo717
Diamond Member
 
NatePo717's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 3,355
Default Opteron 165 start.

I should be getting mine next week sometime... Gonna be running it on a DFI nF4 Ultra D with 2 gig's of OCZ EL Platinum Rev 2 and a 7800GTX. Can't wait to oc this bad boy
__________________
HeatWare
NatePo717 is online now   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 07:24 AM   #22
RichUK
Diamond Member
 
RichUK's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 9,159
Default Opteron 165 start.

Welcome to the Opteron 165 club , I can see many more joining the fun

You didnt by any chance catch the steppings on your chip before installation did you?

Mine is CCBWE 0534SPMW, the CCBWE 0530 TPMW are looking quite immense. Over at XS some guy is at about 2.9Ghz stable with 1.45v on a 175 :shocked:

just wondering whether it is from the same batch, so we can compare performance.

Im sure you will be able to hit 2.8Ghz stable with water, question is can you get a lower voltage requirement than me at 1.62V i think maybe yes, i will be running mine permo at 2.8 when i buy my water setup (Which you helped advise on the different parts to get )



Ohh and i think it is time to cream over the NEW DFI SLI Expert
RichUK is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 07:50 AM   #23
lopri
Elite Member
 
lopri's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 9,655
Default Opteron 165 start.

Me thinks at this point if someone wants a SLI board they should go for a dual x16 lane board.
lopri is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 08:10 AM   #24
RichUK
Diamond Member
 
RichUK's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 9,159
Default Opteron 165 start.

Quote:
Originally posted by: lopri
Me thinks at this point if someone wants a SLI board they should go for a dual x16 lane board.
nah thats for avid gamers to gain small amounts IMO, where as the DFI eXpert will bring the best out of your CPU and RAM, granted the asus has 8 phase power, but I don?t think the board will really compare to DFI?s new board, which now has 4 phase over the previous 3 phase
RichUK is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2005, 09:51 AM   #25
Avalon
Diamond Member
 
Avalon's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 7,340
Default Opteron 165 start.

Quote:
Originally posted by: RichUK
Quote:
Originally posted by: lopri
Me thinks at this point if someone wants a SLI board they should go for a dual x16 lane board.
nah thats for avid gamers to gain small amounts IMO, where as the DFI eXpert will bring the best out of your CPU and RAM, granted the asus has 8 phase power, but I don?t think the board will really compare to DFI?s new board, which now has 4 phase over the previous 3 phase
The Asus hit somewhere around 310HTT, which is a huge jump from typical mediocre Asus. What is this new DFI NF4 Expert supposed to bring to the table? A new chipset?
__________________
On a mission to be the first to drink 500 unique beers at World of Beer UCF. Check out my progress and read tons of reviews at www.beeruken.com

Progress: 500/500 as of 10/18/12

Completed the 500 beer challenge!!!
Avalon is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.