Go Back   AnandTech Forums > Hardware and Technology > Memory and Storage

Forums
· Hardware and Technology
· CPUs and Overclocking
· Motherboards
· Video Cards and Graphics
· Memory and Storage
· Power Supplies
· Cases & Cooling
· SFF, Notebooks, Pre-Built/Barebones PCs
· Networking
· Peripherals
· General Hardware
· Highly Technical
· Computer Help
· Home Theater PCs
· Consumer Electronics
· Digital and Video Cameras
· Mobile Devices & Gadgets
· Audio/Video & Home Theater
· Software
· Software for Windows
· All Things Apple
· *nix Software
· Operating Systems
· Programming
· PC Gaming
· Console Gaming
· Distributed Computing
· Security
· Social
· Off Topic
· Politics and News
· Discussion Club
· Love and Relationships
· The Garage
· Health and Fitness
· Merchandise and Shopping
· For Sale/Trade
· Hot Deals with Free Stuff/Contests
· Black Friday 2014
· Forum Issues
· Technical Forum Issues
· Personal Forum Issues
· Suggestion Box
· Moderator Resources
· Moderator Discussions
   

Reply
 
Thread Tools
Old 01-10-2013, 01:17 AM   #1
JJ24
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Dallas Texas
Posts: 67
Default Putting together system this weekend - Crucial M4 need to update?

So this coming weekend (UPS better deliver my GPU before the weekend) I am building my new gaming system... Wanted to check on anything special I need to do regarding the SSD..

Code:
Final Build:
Case: CM Storm Scout 2
PSU: Seasonic X650 Gold
MB: ASRock Z77 Extreme4 1155
CPU: Intel i5 3570k
Cooler: Hyper212 Evo
GPU: MSI Radeon HD 7950 Twin Frozr
Ram: 2x 8GB G.Skill Ripjaws
SSD: 256mb Crucial M4
HDD: 1GB Western Digital Blue
Optical: LG 14x BluRay Disc Burner
KB: MS Sidewinder x4
Mouse: Logitech G400
I read the "New to SSDs?" sticky in this forum and it looks like its a really simple process with just turning on AHCI and installing Windows 7... But I was wondering if I need to worry about updating/changing firmware on the SSD I have.

I already have the Crucial M4 256gb in my possession (Just waiting on video card to be delivered before this weekends build) and on it the sticker says it has Firmware 040H installed. From what I could tell this is the most recent firmware from Crucial so I should be set right?

Just turn on AHCI / Install Windows 7 and enjoy? Can it really be that simple?

Thanks!
JJ24 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 03:06 AM   #2
Ao1
Member
 
Ao1's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 122
Default

The latest f/w version is 040H. Chances are it will need updating. There is an update tool on Crucial’s web site:

http://www.crucial.com/uk/support/firmware.aspx

To determine which f/w you have:

Right click over one of your drives in explorer and select properties. Go to hardware and select the M4. Select properties > Details > Hardware IDs.

It would be advisable to update to the latest f/w before putting on your OS or loading data on to it.



Uploaded with ImageShack.us
Ao1 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 04:45 AM   #3
JJ24
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Dallas Texas
Posts: 67
Default

Assuming this link works... See where on the 3rd line of text directly under the large Micron label it says "Firmware Rev: 0001"

On the SSD I have it says "Firmware Rev: 040H"


(I can't check it in HD Properties as you recommended since I dont have it installed in a computer at this time, planning on installing it in NEW build this weekend.)
JJ24 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 11:25 AM   #4
LoveMachine
Senior Member
 
Join Date: May 2012
Posts: 359
Default

You should be set to go. Now start building!
__________________
Intel i5-3570K@4.2/ Asus P8Z77-V (1805 Bios)
Samsung 1.35V 1600mhz DDR3 2x4GB at 1866 / Samsung 840 128GB Boot Drive
WD Green EZRX 3TB media drive / CM Hyper212+ AS5
HIS iSilence fanless 7750 13.6 / SeaSonic Fanless 460Watt Gold
Fractal Designs Arc Midi / LG BluRay burner / Win7 Home 64bit
LoveMachine is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 11:41 AM   #5
MontyAC
Diamond Member
 
MontyAC's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 4,051
Default

The 040H is the latest firmware, so your SSD is up to date.
MontyAC is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2013, 12:20 PM   #6
JJ24
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Dallas Texas
Posts: 67
Default

Quote:
Originally Posted by LoveMachine View Post
You should be set to go. Now start building!
LOL I want tooo.... keep hitting refresh on the Fedex tracking ... waiting on my last delivery of parts to get here. but I have to work tonight and tomorrow so probably wont be able to do anything until Saturday
JJ24 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.