Go Back   AnandTech Forums > Software > PC Gaming

Forums
· Hardware and Technology
· CPUs and Overclocking
· Motherboards
· Video Cards and Graphics
· Memory and Storage
· Power Supplies
· Cases & Cooling
· SFF, Notebooks, Pre-Built/Barebones PCs
· Networking
· Peripherals
· General Hardware
· Highly Technical
· Computer Help
· Home Theater PCs
· Consumer Electronics
· Digital and Video Cameras
· Mobile Devices & Gadgets
· Audio/Video & Home Theater
· Software
· Software for Windows
· All Things Apple
· *nix Software
· Operating Systems
· Programming
· PC Gaming
· Console Gaming
· Distributed Computing
· Security
· Social
· Off Topic
· Politics and News
· Discussion Club
· Love and Relationships
· The Garage
· Health and Fitness
· Merchandise and Shopping
· For Sale/Trade
· Hot Deals
· Free Stuff
· Contests and Sweepstakes
· Black Friday 2013
· Forum Issues
· Technical Forum Issues
· Personal Forum Issues
· Suggestion Box
· Moderator Resources
· Moderator Discussions
   

Reply
 
Thread Tools
Old 12-09-2012, 01:50 PM   #1
footballrunner800
Senior Member
 
footballrunner800's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Los Angeles
Posts: 475
Default Steam now installs games to other drives!

I haven't seen this being mentioned. I bought farcry 3 and I got this:



I guess it was in the beta version and finally made it to release.
__________________
i7 3930K
Sapphire HD7970

For Sale: http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2243894
footballrunner800 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 01:55 PM   #2
KaOTiK
Lifer
 
KaOTiK's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: FL
Posts: 10,878
Default

Yup, it was in beta. When Big Picture mode went live this did too on Monday
KaOTiK is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 02:24 PM   #3
KentState
Diamond Member
 
KentState's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Atlanta, GA
Posts: 5,296
Default

Is it possible to move individual games after they are installed?
KentState is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 03:36 PM   #4
Lonyo
Lifer
 
Lonyo's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 21,458
Default

You could probably just copy the folders out of the Steam dir, then select remove game, then go and re-install the game, point it to a new drive, then copy the files you took out earlier to the new Steam directory and it should pick them up, if there's no other way.
__________________
CPU: Q3570K @ 4.1GHz 1.23v // Mobo: Asus P8Z77-V // GFX: Sapphire Tri-X 290 @ 1000/5200 // RAM: Corsair DDR3 @ 1600MHz 9-9-9-24 // SSD: Samsung 830 128GB
Video cards: TNT2, Ti4400, 9800, 7800GT(+7200GS), HD4850(+HD2400), HD6850, HD7950 (Laptops: GF6150, HD3200, GMA500)
Lonyo is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 03:56 PM   #5
moonbogg
Diamond Member
 
moonbogg's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 3,477
Default

This is great. Now I can choose which games are SSD worthy and fill my HDDs with the rarely played stuff.
__________________
3930K @ 4.3 - 16GB DDR3 @ 1600 - 2X GTX 670 SLI(2GB) - SAMSUNG 830 SSD - 1920X1080 @ 120HZ - WINDOWS 8.1
moonbogg is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 04:18 PM   #6
tommo123
Golden Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 1,995
Default

Quote:
Originally Posted by KentState View Post
Is it possible to move individual games after they are installed?
steam mover. google it. a feckin godsend! creates symlinks or whatever.
tommo123 is online now   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 04:46 PM   #7
KentState
Diamond Member
 
KentState's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Atlanta, GA
Posts: 5,296
Default

Quote:
Originally Posted by tommo123 View Post
steam mover. google it. a feckin godsend! creates symlinks or whatever.
Not necessary it seems. Basically, copy the games from under SteamApps\common to where ever you want. Uninstall the game and reinstall pointing to the new location. The installer will do a discovery from the new location and away you go.
KentState is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 06:01 PM   #8
power_hour
Senior Member
 
power_hour's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: nowhere important
Posts: 789
Default

About freaking time. Spent my last few Xmas $$$ on a new SSD. Hopefully Origin and Gamespy will figure out this high tech solution. hehe
power_hour is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 06:07 PM   #9
tommo123
Golden Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 1,995
Default

Quote:
Originally Posted by KentState View Post
Not necessary it seems. Basically, copy the games from under SteamApps\common to where ever you want. Uninstall the game and reinstall pointing to the new location. The installer will do a discovery from the new location and away you go.
but with steam mover you just point to current install locale, new locale and "move". then undo when done. no uninstalling, reinstalling etc

really, it's a good app
tommo123 is online now   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 06:45 PM   #10
mmntech
Lifer
 
mmntech's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Ontario, Canada
Posts: 12,689
Default

I stumbled upon this by accident. Glad to see they finally made the change.
__________________
Callout portion of post removed, which left only "I'll be showing my girlfriend my massive penis..." Since that is obviously some kind of typo I deleted it as well. - allisolm
mmntech is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 07:08 PM   #11
Nintendesert
Diamond Member
 
Nintendesert's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: LOLorado.
Posts: 7,761
Default

Wow, that's such a great change. Only something we've had the option to do since the 80's with stuff we've installed. I really can't believe it's taken this long and we've been using 3rd party programs to make STEAM suck less.
__________________
TFP4Life!
Nintendesert is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 09:09 PM   #12
AlexAL
Senior Member
 
AlexAL's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 627
Default

Quote:
Originally Posted by KentState View Post
Not necessary it seems. Basically, copy the games from under SteamApps\common to where ever you want. Uninstall the game and reinstall pointing to the new location. The installer will do a discovery from the new location and away you go.
Yay. Actually makes sense.
__________________
Clevo w355st, Win 8 Pro x64, i7 4700MQ, Nvidia 765M, m4 256Gb+2x 1Tb HDD, G.Skill 3x8Gb 1600 1.35v
AlexAL is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 10:41 PM   #13
IndianScout
Member
 
IndianScout's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 142
Default

screw that, I don't want to give steam any more access to my box than it needs too..
__________________
MSI P67-G45 / i5-2500K @ 4.7ghz / GTX 570 SLI / 16G G.Skill 1600 / XFI Titanium / 28" ACER 1080p / CORSAIR AXi AX1200i / Noctua NH-D14
IndianScout is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 10:33 AM   #14
CVSiN
Diamond Member
 
CVSiN's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Houston Texas
Posts: 9,308
Default

Quote:
Originally Posted by IndianScout View Post
screw that, I don't want to give steam any more access to my box than it needs too..
And proof ladies and gentlemen that even when something is overwhelmingly good.. the human race will always have some that will complain..

GG!
__________________
Originally posted by: AnandTech Moderator
Missing unwritten rules are a bannable offense!

"Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful."
- Seneca (4 b.c.- 65 a.d.)





CVSiN is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 10:47 AM   #15
Ryland
Platinum Member
 
Ryland's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 2,531
Default

I have been installing steam to other drives for years by installing the steam client itself on another drive....
__________________
HeatWare 86-0-0
eBay Rating(350-0-1)
GA-Z68X-UD3H-B3, Corsair 650 PSU, Intel 2500K, Corsair DDR3 16GB , Samsung and Seagate SATA drives, OCZ Vertex 3, Gigabyte 660, Hauppauge HVR-2250
Ryland is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 10:52 AM   #16
DaTT
Lifer
 
DaTT's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Burlington, ON
Posts: 11,544
Default

Now, Origin needs to implement this.
__________________
HEAT

Official Member of the ATOT Muscle Car Club
2005 Mustang GT -- Mineral Grey -- Red Leather -- Fully Loaded -- 300RWHP/326 RWTQ
Quote:
Originally Posted by Pray To Jesus View Post
I told her that after she have kids and her vagina is looser, then I will give it a try.
DaTT is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 11:02 AM   #17
darkewaffle
Diamond Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: pa
Posts: 6,756
Default

Quote:
Originally Posted by DaTT View Post
Now, Origin needs to implement this.
Quote:
Originally Posted by power_hour View Post
About freaking time. Spent my last few Xmas $$$ on a new SSD. Hopefully Origin and Gamespy will figure out this high tech solution. hehe
Origin's had it for a while now. It's just not part of the game install process but rather on... Settings > General tab or something.
__________________
heat ebay
oppa gangnam style
darkewaffle is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 12:09 PM   #18
lupi
Lifer
 
lupi's Avatar
 
Join Date: Apr 2001
Location: duh, winning!
Posts: 24,126
Default

Can't remember the name, but I came acros one that installed save progress as registry links which really screwed playing it on more than 1 computer. Hope to never see something like that again.
__________________
Rift Free Trial:

http://www.riftgame.com/en/products/...=ascend_invite
lupi is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 12:13 PM   #19
Lonyo
Lifer
 
Lonyo's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 21,458
Default

Origin has had it since a long time ago.
__________________
CPU: Q3570K @ 4.1GHz 1.23v // Mobo: Asus P8Z77-V // GFX: Sapphire Tri-X 290 @ 1000/5200 // RAM: Corsair DDR3 @ 1600MHz 9-9-9-24 // SSD: Samsung 830 128GB
Video cards: TNT2, Ti4400, 9800, 7800GT(+7200GS), HD4850(+HD2400), HD6850, HD7950 (Laptops: GF6150, HD3200, GMA500)
Lonyo is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 12:15 PM   #20
KaOTiK
Lifer
 
KaOTiK's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: FL
Posts: 10,878
Default

Quote:
Originally Posted by Ryland View Post
I have been installing steam to other drives for years by installing the steam client itself on another drive....
Not the same thing we are talking about here. What we are talking about is, you install Steam on to you D drive and then you can choose to install xxxx game onto the C drive from Steam. Before you could only install games on the drive Steam was installed on (if you didn't use a 3rd party program).
KaOTiK is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 12:26 PM   #21
KentState
Diamond Member
 
KentState's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Atlanta, GA
Posts: 5,296
Default

I wanted to report back that I found a limitation with THQ games. They do not appear to give the option to install to another drive. I was going to move the Humble Bundle pack to my SSD, but was hit with the limitation.
KentState is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 12:57 PM   #22
gonvik
Member
 
gonvik's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: NJ
Posts: 119
Default

Quote:
Originally Posted by KentState View Post
I wanted to report back that I found a limitation with THQ games. They do not appear to give the option to install to another drive. I was going to move the Humble Bundle pack to my SSD, but was hit with the limitation.
Yeah, I think this will happen with a lot of games still on your list (not just THQ). I read somewhere that only the games which had an update message which read "Steam must update this game's files to a new format", are the ones that you can install to another hard drive within Steam.
gonvik is online now   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 01:23 PM   #23
GrumpyMan
Diamond Member
 
GrumpyMan's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Houston, Texas
Posts: 4,775
Default

I noticed last night that in settings I was allowed to put in a new library folder on my other hard drive, which I did, and tested it with Crysis 2. Installed there and played just fine.
GrumpyMan is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 01:49 PM   #24
DaTT
Lifer
 
DaTT's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Burlington, ON
Posts: 11,544
Default

Quote:
Originally Posted by darkewaffle View Post
Origin's had it for a while now. It's just not part of the game install process but rather on... Settings > General tab or something.
Interesting. I just changed everything. Thanks for the info.
__________________
HEAT

Official Member of the ATOT Muscle Car Club
2005 Mustang GT -- Mineral Grey -- Red Leather -- Fully Loaded -- 300RWHP/326 RWTQ
Quote:
Originally Posted by Pray To Jesus View Post
I told her that after she have kids and her vagina is looser, then I will give it a try.

Last edited by DaTT; 12-11-2012 at 01:53 PM.
DaTT is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2012, 01:59 AM   #25
finglobes
Senior Member
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 451
Default

Gosh I did this years ago and it was easy. If Steam is on C You go into the registry and right click Steam and click "Export". That sends a key wherever you pick. I've kept my Steam on E Drive for years now. Whenever I reformat C I just go to my Steam folder on E and click the same Install key I made years ago. Its like a 2 second thingy..
finglobes is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.