Go Back   AnandTech Forums > Hardware and Technology > Computer Help

Forums
· Hardware and Technology
· CPUs and Overclocking
· Motherboards
· Video Cards and Graphics
· Memory and Storage
· Power Supplies
· Cases & Cooling
· SFF, Notebooks, Pre-Built/Barebones PCs
· Networking
· Peripherals
· General Hardware
· Highly Technical
· Computer Help
· Home Theater PCs
· Consumer Electronics
· Digital and Video Cameras
· Mobile Devices & Gadgets
· Audio/Video & Home Theater
· Software
· Software for Windows
· All Things Apple
· *nix Software
· Operating Systems
· Programming
· PC Gaming
· Console Gaming
· Distributed Computing
· Security
· Social
· Off Topic
· Politics and News
· Discussion Club
· Love and Relationships
· The Garage
· Health and Fitness
· Merchandise and Shopping
· For Sale/Trade
· Hot Deals with Free Stuff/Contests
· Black Friday 2014
· Forum Issues
· Technical Forum Issues
· Personal Forum Issues
· Suggestion Box
· Moderator Resources
· Moderator Discussions
   

Reply
 
Thread Tools
Old 11-10-2012, 01:54 PM   #1
rictuga
Junior Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 1
Question My Computer doesn't shut down

I need some help.

I just built a brand new PC. Specs are as follows:

i7 2600k chip
MSI H77MA-G43 MOBO
Patriot 4x2 8GB RAM
MSI Gforce 650 ti
Samsung 8600 128GB SSD
Windows 7 Home Professional 64 bit

Computer works great, the only issue is that when I shut it down, it doesn't... The screen turns off, but the PC stays on. It appears that Windows does shut down properly, because when I power it up I don't get any errors.

When I do a reboot, the PC actually shuts down and turns back on, however, it doesn't shut down or even go into sleep mode properly.

I've tried the following already:

Updated the BIOS
Updated Windows
video driver updated

Still can't figure out the issue.

I'm using a fairly old case (Cooler Master Cavalier), can this be the problem? The power button and reset button work fine.

Any ideas?
rictuga is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2012, 08:34 PM   #2
jolancer
Senior Member
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 469
Default

you mentioned video card... but are the other drivers installed? Especially the motherboard chipset driver?

If the other drivers are installed and it doesnt work this i what i would try...

Boot from a live linux distro and see if it shuts down, SystemRescueCd would do, all you have to do is boot from it and once Terminal is initilized just type "poweroff" to shut it right back down.

If linux shuts down fine, maybe your just using wrong drivers or something... if it cant shut it down, I'd suspect Motherboard or Powersupply at fault, but would first unplug any unneccesary internal Hardware/wires/and external accesseries, and Reseat the remaining attached components just to be double sure, and remove the CMOS Battery while your at it... then once Barebone components are secure plug the battery back in and try power cycling it again. with linux or windows.. that would rule everything else out
jolancer is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.