Go Back   AnandTech Forums > Hardware and Technology > Computer Help

Forums
· Hardware and Technology
· CPUs and Overclocking
· Motherboards
· Video Cards and Graphics
· Memory and Storage
· Power Supplies
· Cases & Cooling
· SFF, Notebooks, Pre-Built/Barebones PCs
· Networking
· Peripherals
· General Hardware
· Highly Technical
· Computer Help
· Home Theater PCs
· Consumer Electronics
· Digital and Video Cameras
· Mobile Devices & Gadgets
· Audio/Video & Home Theater
· Software
· Software for Windows
· All Things Apple
· *nix Software
· Operating Systems
· Programming
· PC Gaming
· Console Gaming
· Distributed Computing
· Security
· Social
· Off Topic
· Politics and News
· Discussion Club
· Love and Relationships
· The Garage
· Health and Fitness
· Merchandise and Shopping
· For Sale/Trade
· Hot Deals
· Free Stuff
· Contests and Sweepstakes
· Black Friday 2013
· Forum Issues
· Technical Forum Issues
· Personal Forum Issues
· Suggestion Box
· Moderator Resources
· Moderator Discussions
   

Reply
 
Thread Tools
Old 11-07-2012, 02:02 PM   #1
CyGemini
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 6
Default Gaming laptop having internet issue

Hi All,

I've had this problem for quite some time now. I came across the website in hopes of solving this once and for all.

So basically when I try to play a game or web-browse, I will periodically experience a delay in my internet service. I have tried many things:

1.) new modem
2.) ISP came to my residence and replaced internal coaxials
3.) a different cat 5
4.) reinstalled windows

So then I decided to try Event Viewer..
On 11/5 my game decided to work fine, and then on 11/6 it gave me the lagging problem again.

here's what I came up with in Event Viewer:

Error 11/5/2012 6:38:55 PM DistributedCOM 10016 None
Error 11/5/2012 6:39:38 PM Dhcp-Client 1001 Address Configuration State Event
Error 11/5/2012 6:39:42 PM Dhcp-Client 1001 Address Configuration State Event
Error 11/5/2012 7:22:47 PM Customer Experience Improvement Program 1008 None
Error 11/5/2012 10:06:53 PM SideBySide 63 None
Error 11/5/2012 10:07:28 PM SideBySide 35 None
Error 11/5/2012 10:07:44 PM SideBySide 59 None
Warning 11/6/2012 12:23:48 AM User Profile Service 1530 None
Error 11/6/2012 9:41:50 AM DistributedCOM 10016 None
Error 11/6/2012 9:42:30 AM Dhcp-Client 1001 Address Configuration State Event
Error 11/6/2012 9:42:32 AM Dhcp-Client 1001 Address Configuration State Event
Warning 11/6/2012 10:10:18 AM User Profile Service 1530 None
Error 11/6/2012 3:56:09 PM DistributedCOM 10016 None
Warning 11/6/2012 3:56:10 PM DNS Client Events 1014 None
Error 11/6/2012 3:57:17 PM Dhcp-Client 1001 Address Configuration State Event
Error 11/6/2012 3:57:21 PM Dhcp-Client 1001 Address Configuration State Event
Warning 11/6/2012 3:59:31 PM DNS Client Events 1014 None
Warning 11/6/2012 4:33:43 PM DNS Client Events 1014 None
Error 11/6/2012 4:57:54 PM Customer Experience Improvement Program 1008 None
Error 11/6/2012 5:23:56 PM SideBySide 63 None
Error 11/6/2012 5:24:18 PM SideBySide 35 None
Error 11/6/2012 5:24:32 PM SideBySide 59 None
Warning 11/6/2012 7:13:56 PM DNS Client Events 1014 None
Warning 11/6/2012 7:41:59 PM DNS Client Events 1014 None
Warning 11/6/2012 8:09:20 PM RPC (Microsoft-Windows-RPC-Events) 11 None
Warning 11/6/2012 8:10:58 PM DNS Client Events 1006 None
Warning 11/6/2012 8:12:43 PM DNS Client Events 1006 None

Lots of activity for 11/6 compared to 11/5
Any ideas? What's going on here?

Specs:

msi GT 660

OS Name Microsoft Windows 7 Home Premium
Version 6.1.7601 Service Pack 1 Build 7601

OS Manufacturer Microsoft Corporation
System Name JM-MSI
System Manufacturer Micro-Star International
System Model MS-16F1
System Type x64-based PC
Processor Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 740 @ 1.73GHz, 1734 Mhz, 4 Core(s), 8 Logical Processor(s)

Installed Physical Memory (RAM) 6.00 GB

Name NVIDIA GeForce GTX 285M
Adapter RAM 1.00 GB (1,073,741,824 bytes)


Joe

Last edited by CyGemini; 11-07-2012 at 02:33 PM.
CyGemini is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 03:09 PM   #2
Fardringle
Diamond Member
 
Fardringle's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Posts: 7,267
Default

The "DNS Client Events 1014 None" errors mean that none of your configured DNS servers responded with a result for the URL (web site/server) that your computer requested.

The "SideBySide" errors seem to be an issue with code in a very old version of the Java Runtime environment, and as far as I can tell they can be ignored.


The DNS issue seems to be your main problem. Try changing your DNS server(s) to fast public servers like Google's 8.8.4.4 and 8.8.8.8 to see if it resolves the problem.
__________________
"I did RC5, but I didn't flush." - Bill Clinton
"I invented distributed computing." - Al Gore
"I had a dream where every American would be free to run SETI@Home!" - Martin Luther King Jr.
"Greendale is a bodaciously small town, Lane... I can't even Find-A-Drug here!" - Charles De Mar (Better Off Dead)
"I did not have BOINC relations with that woman, Rosetta@Home!" - Bill Clinton
Fardringle is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 04:23 PM   #3
Steltek
Golden Member
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 1,479
Default

If you haven't done it recently, you also need to run a comprehensive malware scan to ensure you don't have some sort of DNS changer malware infection.
Steltek is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 05:36 PM   #4
Fardringle
Diamond Member
 
Fardringle's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Posts: 7,267
Default

Quote:
Originally Posted by Steltek View Post
If you haven't done it recently, you also need to run a comprehensive malware scan to ensure you don't have some sort of DNS changer malware infection.
That too. I recommend www.malwarebytes.org.
__________________
"I did RC5, but I didn't flush." - Bill Clinton
"I invented distributed computing." - Al Gore
"I had a dream where every American would be free to run SETI@Home!" - Martin Luther King Jr.
"Greendale is a bodaciously small town, Lane... I can't even Find-A-Drug here!" - Charles De Mar (Better Off Dead)
"I did not have BOINC relations with that woman, Rosetta@Home!" - Bill Clinton
Fardringle is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2012, 11:40 AM   #5
CyGemini
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 6
Default

Malwarebytes Anti-Malware 1.65.1.1000
www.malwarebytes.org
Database version: v2012.11.08.08
Windows 7 Service Pack 1 x64 NTFS
Internet Explorer 9.0.8112.16421
JM :: JM-MSI [administrator]
11/8/2012 11:54:49 AM
mbam-log-2012-11-08 (11-54-49).txt
Scan type: Full scan (C|\|E|)
Scan options enabled: Memory | Startup | Registry | File System | Heuristics/Extra | Heuristics/Shuriken | PUP | PUM
Scan options disabled: P2P
Objects scanned: 363663
Time elapsed: 40 minute(s), 2 second(s)
Memory Processes Detected: 0
(No malicious items detected)
Memory Modules Detected: 0
(No malicious items detected)
Registry Keys Detected: 0
(No malicious items detected)
Registry Values Detected: 0
(No malicious items detected)
Registry Data Items Detected: 0
(No malicious items detected)
Folders Detected: 0
(No malicious items detected)
Files Detected: 0
(No malicious items detected)
(end)
CyGemini is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2012, 12:05 PM   #6
CyGemini
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 6
Default

"The DNS issue seems to be your main problem. Try changing your DNS server(s) to fast public servers like Google's 8.8.4.4 and 8.8.8.8 to see if it resolves the problem."
I tried this and no luck still.
CyGemini is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2012, 03:59 PM   #7
Steltek
Golden Member
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 1,479
Default

Are you connecting wirelessly, or through an ethernet port? Also, if connecting via wireless, are you connecting directly to the modem or are you going through a router (if router, provide name/model)?
Steltek is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 04:08 PM   #8
CyGemini
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 6
Default

Ethernet port directly. no Wifi is involved
CyGemini is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 05:31 PM   #9
Steltek
Golden Member
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 1,479
Default

Have you tried to update the motherboard chipset drivers and ethernet port drivers for the laptop? Also, if you are you running any type of firewall software other than Windows firewall and/or security software, have you tried turning it off or uninstalling it?

Looking at the log you posted, it appears that something is definitely wrong at the network level. The "Customer Experience Improvement Program 1008" error is posted because you are running the Windows Experience Improvement Program applet and it is apparently having problems uploading data to Microsoft. If reinstalling the drivers doesn't fix the problem, either there is a disruption in the DNS server specific to your location (which I would think the techs would have caught when they tested after they replaced the cabling) or your laptop has a fault in the ethernet port.

You didn't say what modem you are using - does the modem have the capability of connecting via a USB connection? Many of them do -- if yours does, try connecting up via USB and see if the problem goes away.

EDIT: If you have already tried to update the Ethernet port driver with the most recent available driver, you might also try uninstalling the driver and going back to an earlier driver.

Last edited by Steltek; 11-11-2012 at 05:57 PM.
Steltek is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 06:36 PM   #10
AnonymouseUser
Diamond Member
 
AnonymouseUser's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Dallas TX
Posts: 8,357
Default

Next time you experience network lag run a traceroute (tracert) and see if any of the hops have excessive response times or time out completely. If they do, let your ISP know so they can fix it.

Start > cmd.exe
Code:
tracert <your DNS server IP>
__________________
NSA Homeland Security PRISM Denial of service Malware Trojan Keylogger Cyber Command
2600 Backpack Phishing Rootkit Agro Eco terrorism Conventional weapon
Target Weapons grade Dirty bomb Enriched Nuclear Chemical Biological weapon Black out
Pressure Cooker Grid Power Smart Body scanner Electric Failure Ammonium nitrate Brown Out
Bridge Organized crime National security State emergency Security Breach Threat Standoff
SWAT Screening Virus Environmental Terrorist Dock

Last edited by AnonymouseUser; 11-11-2012 at 06:46 PM.
AnonymouseUser is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 08:04 PM   #11
CyGemini
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 6
Default

Should I also use ping <dns> -t ?


Cwindows\system32>tracert 8.8.8.8
Tracing route to google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]
over a maximum of 30 hops:
1 * * * Request timed out.
2 * 9 ms 8 ms 67.59.237.85
3 12 ms 11 ms 11 ms ool-4353fb0d.dyn.optonline.net [67.83.251.13]
4 14 ms 14 ms 15 ms 64.15.7.101
5 13 ms 14 ms 11 ms rtr3-tg9-3.in.nycmnyzr.cv.net [64.15.0.69]
6 13 ms 18 ms 13 ms 74.125.51.221
7 14 ms 13 ms 15 ms 72.14.239.46
8 15 ms 18 ms 14 ms 209.85.251.37
9 19 ms 22 ms 19 ms 72.14.239.93
10 20 ms 21 ms 18 ms 72.14.238.18
11 23 ms 23 ms 18 ms 216.239.49.145
12 21 ms 21 ms 18 ms google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]
Trace complete.
Cwindows\system32>tracert 8.8.4.4
Tracing route to google-public-dns-b.google.com [8.8.4.4]
over a maximum of 30 hops:
1 * * * Request timed out.
2 6 ms 8 ms 8 ms 67.59.237.85
3 10 ms 11 ms 11 ms ool-4353fb0d.dyn.optonline.net [67.83.251.13]
4 12 ms 14 ms 11 ms 64.15.2.121
5 13 ms 11 ms 12 ms rtr3-tg9-3.in.nycmnyzr.cv.net [64.15.0.69]
6 11 ms 11 ms 12 ms 72.14.211.53
7 12 ms 23 ms 12 ms 72.14.239.248
8 * * 13 ms 209.85.251.88
9 * * 18 ms 209.85.249.11
10 27 ms 17 ms 17 ms 72.14.238.16
11 * * * Request timed out.
12 * 20 ms 18 ms google-public-dns-b.google.com [8.8.4.4]
Trace complete.
CyGemini is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 08:22 PM   #12
CyGemini
Junior Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 6
Default

Where can I find the newest driver for Realtek RTL8167 Ethernet Controller?
CyGemini is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 08:33 PM   #13
AnonymouseUser
Diamond Member
 
AnonymouseUser's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Dallas TX
Posts: 8,357
Default

Quote:
Originally Posted by CyGemini View Post
C:\windows\system32>tracert 8.8.8.8
Tracing route to google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]
over a maximum of 30 hops:
1 * * * Request timed out.
<snip>
12 21 ms 21 ms 18 ms google-public-dns-a.google.com [8.8.8.8]
Trace complete.
C:\windows\system32>tracert 8.8.4.4
Tracing route to google-public-dns-b.google.com [8.8.4.4]
over a maximum of 30 hops:
1 * * * Request timed out.
<snip>
12 * 20 ms 18 ms google-public-dns-b.google.com [8.8.4.4]
Trace complete.
It looks like your router/modem is timing out....
__________________
NSA Homeland Security PRISM Denial of service Malware Trojan Keylogger Cyber Command
2600 Backpack Phishing Rootkit Agro Eco terrorism Conventional weapon
Target Weapons grade Dirty bomb Enriched Nuclear Chemical Biological weapon Black out
Pressure Cooker Grid Power Smart Body scanner Electric Failure Ammonium nitrate Brown Out
Bridge Organized crime National security State emergency Security Breach Threat Standoff
SWAT Screening Virus Environmental Terrorist Dock
AnonymouseUser is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.