Go Back   AnandTech Forums > Consumer Electronics > Mobile Devices & Gadgets

Forums
· Hardware and Technology
· CPUs and Overclocking
· Motherboards
· Video Cards and Graphics
· Memory and Storage
· Power Supplies
· Cases & Cooling
· SFF, Notebooks, Pre-Built/Barebones PCs
· Networking
· Peripherals
· General Hardware
· Highly Technical
· Computer Help
· Home Theater PCs
· Consumer Electronics
· Digital and Video Cameras
· Mobile Devices & Gadgets
· Audio/Video & Home Theater
· Software
· Software for Windows
· All Things Apple
· *nix Software
· Operating Systems
· Programming
· PC Gaming
· Console Gaming
· Distributed Computing
· Security
· Social
· Off Topic
· Politics and News
· Discussion Club
· Love and Relationships
· The Garage
· Health and Fitness
· Merchandise and Shopping
· For Sale/Trade
· Hot Deals
· Free Stuff
· Contests and Sweepstakes
· Black Friday 2013
· Forum Issues
· Technical Forum Issues
· Personal Forum Issues
· Suggestion Box
· Moderator Resources
· Moderator Discussions
   

Reply
 
Thread Tools
Old 12-28-2011, 06:34 AM   #1
Dajackal9999
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 4
Default GPS not working on ASUS Transformer Prime

Hi All,

I was wondering if anyone else has tried to reach ASUS concerning the non-functioning GPS they have installed. If you check this thread out on XDA: http://forum.xda-developers.com/show....php?t=1404646 you'll see that 60% of buyers have a gps that doesn't work....including mine
Dajackal9999 is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 06:52 AM   #2
Dulanic
Diamond Member
 
Dulanic's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: MA
Posts: 8,826
Default

I would keep an eye more on xda then here for device specific issues. That sucks to hear however, and I hope Asus can fix it with a software patch. I wouldn't go so far as to say 60% of users have the issue, I am going to say 60% of the users searching for a Asus Prime GPS thread on XDA have the issue Big difference. Not defending Asus, just saying.
Dulanic is online now   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 07:06 AM   #3
ponyo
Lifer
 
ponyo's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 11,912
Default

I didn't even know TP even had GPS. Cool. I'm so used to not seeing one on wifi only tablets.

My suggestion is to return the unit to the place of purchase for a new one to see if it's better or get a refund if they're out of stock. Having experienced the whole Galaxy S phone GPS fiasco, it's "shoot first, ask questions later" for me. Software fix may or may not fix it. Why take the chance? You can always repurchase later once you're sure it's fixed.
ponyo is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 08:02 AM   #4
alent1234
Diamond Member
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 3,915
Default

are you connected to wifi? i assume you still need wifi to use google maps with GPS
alent1234 is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 08:06 AM   #5
Pliablemoose
Banned
 
Join Date: Oct 1999
Location: LA
Posts: 25,198
Default

Call ASUS and get it replaced, looks pretty widespread.
Pliablemoose is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 09:53 AM   #6
Dajackal9999
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 4
Default Thanks for the replies

Thanks for the answers guys. As far as the 60% looking for GPS issues on XDA for the Prime that would mean 60% of over 17000 views which adds up to alot of folks ASUS is claiming total ignorance of the problem (surprise). I talked with them on the phone and then called GameStop where I purchased the tablet. They say I have 30 days to return it.Given that I'll wait to see if there is any type of software patch for this...if not...back it goes.
Dajackal9999 is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 01:08 PM   #7
poofyhairguy
Diamond Member
 
poofyhairguy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 5,873
Default

Damn I am jealous. I would love a TP, even one with a broken GPS (something I will NEVER use on a wifi tablet). But I called my local store and the guy (who last week told me this week) said it would be "weeks."

__________________
Quote:
Originally Posted by Zaap View Post
I want [my phone's] limits to only be what's not technically possible, not what some company/guru has decided I shouldn't be able to do.
poofyhairguy is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2011, 12:07 AM   #8
Cruisin1
Golden Member
 
Join Date: Oct 1999
Posts: 1,106
Default

So my prime arrived today GPS works fine. What doesn't work that is kinda lame is within the browser its not syncing my google bookmarks. When I go to sync and look it shows it as trying. Did a quick google search and this seems to be a known issues with honeycomb (although worked fine on my xoom).
Cruisin1 is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2011, 03:42 AM   #9
sygyzy
Lifer
 
sygyzy's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Posts: 14,000
Default

Quote:
Originally Posted by ponyo View Post
I didn't even know TP even had GPS. Cool. I'm so used to not seeing one on wifi only tablets.

My suggestion is to return the unit to the place of purchase for a new one to see if it's better or get a refund if they're out of stock. Having experienced the whole Galaxy S phone GPS fiasco, it's "shoot first, ask questions later" for me. Software fix may or may not fix it. Why take the chance? You can always repurchase later once you're sure it's fixed.
There's pretty much no electronic device that doesn't have GPS. I am exaggerating of course but I find it very surprising that you actually thought the device that is probably going to be the most popular Android tablet doesn't have GPS.
__________________
Peace!
Sygyzy
joshspear
The Perfect Cup of Tea (How-To)
sygyzy is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2011, 07:40 AM   #10
ponyo
Lifer
 
ponyo's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 11,912
Default

Quote:
Originally Posted by sygyzy View Post
There's pretty much no electronic device that doesn't have GPS. I am exaggerating of course but I find it very surprising that you actually thought the device that is probably going to be the most popular Android tablet doesn't have GPS.
Wifi only iPad doesn't have one. None for iPod Touch. Same for HP Touchpad, Kindle Fire, Nook Color/Tablet. That's like all the top selling tablets and handheld device.
ponyo is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2011, 07:47 AM   #11
Pliablemoose
Banned
 
Join Date: Oct 1999
Location: LA
Posts: 25,198
Default

My WiFi HTC Flyer does, definitely not a high volume sales device though. And I read it's officially dead yesterday, a $499 retail price was a major problem... 1/2 the screen size of an iPad and Android 2.3 just didn't cut it in the retail world...

I scored mine for $200 and it's about worth that much. It works great as an app repository for me, I have a ton of Android apps.

The manufacturers seem to feel WiFi only devices don't need GPS chips.

Last edited by Pliablemoose; 12-29-2011 at 08:01 AM.
Pliablemoose is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2011, 11:03 AM   #12
Dajackal9999
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 4
Default Asus Webpage lists GPS

The official Asus Prime Webpage does indeed list GPS as a component of the device. However as of right now I have my Samsung Epic 4G Touch sitting on a window sill locked to 6 of 8 sats and my Prime sitting on it WITH wifi on for aGPS and not one sat locked. This morning I went outside and it locked on 8 of 11 sats at my home...got into car to drive to work and immediately went to searching for GPS. After a 45 minute commute nothing. I don't care if it can lock while standing outside....a real gps works in a moving vehicle. Hell...my Epic 4G I use as any real gps...It's more accurate than the gps in my Benz since it doesn't need a disc to update it. Next test will be to turn off wifi and radio on phone and just use gps to see if it still tracks as well. Soon as the local gamestop has them in stock again EXCHANGE TIME
Dajackal9999 is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2011, 11:25 AM   #13
PrimeGPSFails
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1
Default

Quote:
Originally Posted by Dajackal9999 View Post
The official Asus Prime Webpage does indeed list GPS as a component of the device. However as of right now I have my Samsung Epic 4G Touch sitting on a window sill locked to 6 of 8 sats and my Prime sitting on it WITH wifi on for aGPS and not one sat locked. This morning I went outside and it locked on 8 of 11 sats at my home...got into car to drive to work and immediately went to searching for GPS. After a 45 minute commute nothing. I don't care if it can lock while standing outside....a real gps works in a moving vehicle. Hell...my Epic 4G I use as any real gps...It's more accurate than the gps in my Benz since it doesn't need a disc to update it. Next test will be to turn off wifi and radio on phone and just use gps to see if it still tracks as well. Soon as the local gamestop has them in stock again EXCHANGE TIME

Exchanging it will do no good unless its ASUS is sending out newly designed units.

See here -----> http://androidforums.com/asus-eee-pa...-bad-news.html
PrimeGPSFails is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2011, 12:50 PM   #14
poofyhairguy
Diamond Member
 
poofyhairguy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 5,873
Default

Yay! I finally got one ordered online with a shipping date of Monday! I am so freaking excited!!!!!

As far as the GPS issue, I will probably just disable the TP GPS in software and use either my bluetooth GPS unit or my cell phone GPS (via Bluetooth). I got used to that problem with the Nook Color.
__________________
Quote:
Originally Posted by Zaap View Post
I want [my phone's] limits to only be what's not technically possible, not what some company/guru has decided I shouldn't be able to do.
poofyhairguy is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2011, 12:53 PM   #15
Binky
Diamond Member
 
Join Date: Oct 1999
Posts: 3,604
Default

I can't wait to see somebody with a TP suction-cupped to their windshield!
Binky is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2011, 12:55 PM   #16
sygyzy
Lifer
 
sygyzy's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Posts: 14,000
Default

Quote:
Originally Posted by ponyo View Post
Wifi only iPad doesn't have one. None for iPod Touch. Same for HP Touchpad, Kindle Fire, Nook Color/Tablet. That's like all the top selling tablets and handheld device.
Wait, really? Wow. I stand corrected. I apologize.
__________________
Peace!
Sygyzy
joshspear
The Perfect Cup of Tea (How-To)
sygyzy is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2011, 04:09 PM   #17
Dajackal9999
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 4
Default

Quote:
Originally Posted by PrimeGPSFails View Post
Exchanging it will do no good unless its ASUS is sending out newly designed units.

See here -----> http://androidforums.com/asus-eee-pa...-bad-news.html
That I'm aware of. But pretty much my only option until I get one that works...in essence...a shipment with working GPS. Unless a software fix comes out. I'm aware that ASUS sends out shipments in batches...kind of like getting a good batch of cpus
Dajackal9999 is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2011, 09:14 PM   #18
AnMig
Golden Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Minnesota
Posts: 1,688
Default

Quote:
Originally Posted by poofyhairguy View Post
Yay! I finally got one ordered online with a shipping date of Monday! I am so freaking excited!!!!!

As far as the GPS issue, I will probably just disable the TP GPS in software and use either my bluetoowhth GPS unit or my cell phone GPS (via Bluetooth). I got used to that problem with the Nook Color.

Where did you order? I still have 2 on pre-order at j&r since 12/12/11 with no activity whatsoever. Going to cancell asap if i can find it someplace else. At this time i only need 1 since i got my daughter the 10.1 galaxy tab instead.

Peace
AnMig is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2011, 09:56 PM   #19
poofyhairguy
Diamond Member
 
poofyhairguy's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 5,873
Default

Quote:
Originally Posted by AnMig View Post
Where did you order? I still have 2 on pre-order at j&r since 12/12/11 with no activity whatsoever. Going to cancell asap if i can find it someplace else. At this time i only need 1 since i got my daughter the 10.1 galaxy tab instead.

Peace
http://www.officedepot.com/a/product...-TF201-Tablet/
__________________
Quote:
Originally Posted by Zaap View Post
I want [my phone's] limits to only be what's not technically possible, not what some company/guru has decided I shouldn't be able to do.
poofyhairguy is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2011, 10:11 PM   #20
AnMig
Golden Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: Minnesota
Posts: 1,688
Default

Quote:
Originally Posted by poofyhairguy View Post
OOS, wasnt fast enough thanks anyway.
AnMig is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.